Fynsk familievirksomhed blev Årets Transportvirksomhed

Kåring. Alex Andersen Ølund A/S blev i weekenden kåret som årets transportvirksomhed, de tre sønner er ved at tage over fra far Alex og mor Elin, der har bygget virksomheden op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en ægte familievirksomhed, som for nylig af Dansk Transport & Logistik blev kåret til Årets Transportvirksomhed, nemlig Alex Andersen Ølund, Danmarks ubestridt største transportør af blomster og potteplanter med 25 biler og 35 medarbejdere - og beliggende på Fyn.

- Vi er selvfølgelig meget stolte over kåringen, siger adm. direktør Ib Andersen, som en af de tre sønner, der er ved at tage over. Broderen Tommy er værkstedschef, og den sidste bror, Jan, starter i virksomheden, når han om et halvt års tid færdiggør sin cand.merc.uddanelse i optimering og logistik.

- Vi vil primært bruge titlen internt i virksomheden, fordi det jo er vores medarbejdere, der har æren for, at det er gået så godt, siger Ib Andersen. Blandt de store opgaver er det at få kørt opkøbet af den nærmeste konkurrent, Ove Østergaard A/S, og de mange medarbejdere ind.

Alex Andersen Ølund A/S blev udpeget som vinder blandt nominerede transportvirksomheder fra hver af Dansk Transport & Logistik fire regionskontorer og de to specialforeninger Dansk Møbeltransport Forening og International Transport Danmark. Dommerkomiteens bedømmelse er sket gennem en kvantitativ vurdering, og især opløbet var meget tæt.

Visionær strategiUdslagsgivende har været en visionær strategi, en målrettet mission om at blive totalleverandør af kvalitetstransporter med potteplanter til kunder i Skandinavien og Europa, en professionel udnyttelse af IT-platformen, uddannelsesprogrammer for medarbejdere og ikke mindst en imponerende vækstrate siden etableringen i 1964

Alex Andersen Ølund er ubestridt Danmarks største blomstertransportør efter opkøbet af konkurrenten Ove Østergaard A/S. Opkøbet og sammenflytningen på Alex Andersen Ølunds adresse Grønnegyden nord for Odense har været omfattende og meget hektisk, men alligevel har man formået at holde forretningen kørende som sædvanligt.

Man har forventninger om at opnå synergieffekter ved at flytte sammen og har ingen planer om at reducere i medarbejderstaben. Hvis man bliver for få, er der opgaver, som ikke bliver løst, og det er der heller ikke råd til, mener adm. direktør Ib Andersen fra Alex Andersen Ølund.

FlytteplanerTil gengæld har man planer om at flytte tættere til motorvejen, idet kørselen fra den nuværende beliggenhed nord for Odense til og fra motorvejen koster tid og dermed penge, og desuden er der blevet meget trangt på den nuværende beliggenhed.

Da samtidig blomstereksportørerne i Odense i et stykke tid har rumlet med planer om også at flytte sammen i et center tæt ved motorvejen, vil det være praktisk, om det sker rimelig tæt på hinanden. Problemet er, at en placering logisk bør ske vest for Odense, men er det svært at finde tilstrækkelige store arealer.

Hos Alex Andersen Ølund er man ikke bange for at uddelegere ansvar til medarbejderne. De har store frihedsgrader og kan løse opgaverne på den måde, som passer dem bedst.

- Vi ønsker ikke at strømline og ensrette medarbejderne, men ønsker at give dem frihed under ansvar. Det skaber større motivation, medansvar og bedre resultater, sigerr Ib Andersen.

Virksomheden blev stiftet i 1964 og bag rattet sad Alex Andersen, og på laddet var der mælkejunker. Først i 1976 begyndte man at køre med gartneriprodukter, og siden har man specialiseret sig i at udføre transporter for gartnerierhvervet. Udover hovedafdelingen i Odense har man også afdelinger i Århus, Greve, i Sverige, Luxembourg og i Holland.

Sårbart godsSnitblomster og potteplanter er sårbart gods og kræver en vis faglig indsigt at transportere. Fejldisponeringer eller forkert behandling af godset kan ødelægge et helt vognlæs med blomster og potteplanter. Det drejer sig om at give godset den rette temperatur, luftfugtighed og ventilation.

Hos Alex Andersen Ølund har man de senere år oplevet stigende udfordringer med at klare transportlogistikken på grund af den tiltagende trafik på de europæiske landeveje. Trafikkøer og langsom trafikafvikling er mere reglen end undtagelse, og det giver forsinkelser. Men via et it- og flådestyringssystem forventer man at blive i stand til løbende at kunne registrere hver enkelt bils position, så man under vejs kan give kunden besked om, hvornår godset ankommer.

Alex Andersen Ølund ser store udviklingsmuligheder på det europæiske marked. I dag skabes 75 procent af virksomhedens omsætning uden for Danmarks grænser, og den andel vil stige de kommende år, vurderer Ib Andersen.

Vækst og større markedsandel fordrer stadig forbedret logistik og personale udvikling. I den sammenhæng er chaufføren ufattelig vigtig, mener Ib Andersen.

- Ikke kun fordi han skal varetage transporten af sårbart gods, men også fordi han er virksomhedens repræsentant i forhold til kunden, siger han.