Fynsk fadølskonge hædret i vækstdyst

I mere end et halvt århundrede har en fynsk virksomhed sørget for, at verdens tørstige ganer har kunnet få deres skummende fadøl. Det udløser nu en pris i vækstdysten Entrepreneur of the Year.

Fra venstre: Søren Skovbølling, medlem af jury, Thomas Stenager, Micro-Matic A/S, Søren Vilby, Micro-Matic A/S, Jørn Jensen, Micro-Matic A/S, Mads Pinstrup, Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere

Virksomheden Micro Matic A/S er en af de danske erhvervssucceser, man ikke hører om så tit. Det er synd, for den fynske leverandør af komponenter til fadølsanlæg er en af de største på markedet – ikke bare på den fynske ø, men på hele kloden.

Den historie er onsdag aften blevet belønnet med en pris i virksomhedsdysten EY Entrepreneur of the Years fynske konkurrenceregion.

Micro Matic er oprindeligt etableret helt tilbage i 1953, og med årene er den via organisk vækst og opkøb blevet en globalt ledende virksomhed inden for sit felt. Vedholden indsats har sørget for, at den fynske virksomhed i dag har en finger med i spillet, når der bliver skænket koldt fadøl i et utal af lande, hvoraf nogle er svære markeder som eksempelvis Japan.

Den udvikling har kun kunnet lade sig gøre, fordi Micro Matic er »en virksomhed, hvor innovation og udvikling er en del af virksomhedens DNA«, fastslår vækstdystens regionsansvarlige, EY-partner Brian Skovhus Jakobsen.

»Den uafhængige jury har i sit valg af Micro Matic lagt særlig vægt på, at ledelsen er lykkedes med en transformation af virksomheden gennem fokus på kerneforretningen og ved strategiske valg og fravalg. En anden drivkraft, som juryen hæfter sig ved, er automatisering af produktionen, hvor der senest er introduceret robotteknologi med stor succes,« lyder det fra ham i en skriftlig kommentar.

Micro Matics succes er et forbillede for andre virksomheder på Fyn, der ellers er en region, som har været hårdt prøvet af nedbrydningen af den traditionelle industri. Derfor fremhæver talknuserne i EY også, at konkurrencens jury gerne vil give give et anerkendende nik til Odense-virksomheden for sin indsats og for "aktivt at tage del i regionens erhvervsliv i positiv og konstruktiv retning", skriver EY i begrundelsen for juryens valg.

Hvert år kårer EY Danmarks bedste vækstvirksomheder, og i år består flere virksomheder adgangskravet til konkurrencen – ikke mindst i region Fyn, der har en markant fremgang med 31 pct. flere vækstvirksomheder, som klarer kravene om bl.a. 15 pct. vækst på bruttoavance eller omsætning i seneste regnskab.

»Fremgangen er bl.a. drevet af virksomheder, som er kendetegnet ved et stærkt entrepreneurskab og som kigger ud over regionens og landets grænser,« siger Brian Skovhus Jakobsen og tilføjer:

»For årets vinder på Fyn er dette i særlig grad gældende. Her er USA virksomhedens største marked, og den er til stede i hele verden. Faktisk i en absolut førerposition med 80 pct. af verdensmarkedet inden for fadølsanlæg.«

Og effekten af den succes skal ikke undervurderes, mener chefen for den nationale del af konkurrencen Entrepreneur of the Year, EY-partner Søren Smedegaard Hvid.

»Fælles for virksomhederne i konkurrencen er, at de driver succesfulde virksomheder og skaber job og udvikling. Med EY Entrepreneur of the Year vil vi hylde de virksomheder og inspirere andre til at tænke i samme retning og måske gå samme vej,« siger han og tilføjer:

»Vi ser virksomhedsejerne som rollemodeller, og mens hver vækstvirksomhed har sin egen historie og specielle karakteristika, så er der også fællestræk, som går igen – ikke mindst en stærk vision, vilje og vedholdenhed.«

De regionale finaler er nu alle overstået for denne omgang. Alle vinderne mødes til den nationale finale, der finder sted i Bella Center ved København den 24. november. Følg med på Business.dk for at se, hvilken virksomhed der i år bliver kåret som Entrepreneur of the Year.