Fusker AstraZeneca med konkurrencen?

EU’s konkurrenceinspektører har været på overraskelsesbesøg hos den svensk-britiske medicinalkoncern AstraZeneca, som mistænkes for at forsøge, at holde kopikonkurrenter ude af markedet. Ingen danske virksomheder har haft besøg.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU’s konkurrencemyndigheder har tidligere på ugen været på inspektion hos flere medicinalvirksomheder, herunder svensk-britiske AstraZeneca. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

AstraZeneca bekræfter over for nyhedsbureauet, at selskabet tirsdag den 30. november havde besøg af konkurrencemyndighederne på flere af selskabets kontorer, og at inspektionen drejer sig om selskabets bedstsælgende lægemiddel, mavesårsmedicinen Nexium, som er ved at løbe af patent i flere EU-lande.

EU-Kommissionen bekræfter blot, at den har været på uanmeldt inspektion hos medicinalvirksomheder i flere europæiske lande med hjælp fra de lokale konkurrencemyndigheder.

”Kommissionen har grund til at tro, at de involverede selskaber har arbejdet sammen, individuelt eller i fællesskab, især for at forsinke generisk konkurrence i forhold til en bestemt medicin,” skriver den i en pressemeddelelse.

Ikke første gang

Hvem de øvrige selskaber er, er endnu ikke oplyst, men det er ikke første gang AstraZeneca er involveret i en sag om forsøg på at holde kopikonkurrenter ude af markedet.

I 2005 afgjorde EU-Kommissionen at AstraZeneca havde brudt konkurrencereglerne ved at have blokeret eller forsinket markedsadgang for en kopiversion af mavesårsmedicinen Losec, som var en forgænger til Nexium, i perioden 1993 til 2000. Den gang fik selskabet en bøde på 60 millioner euro, som dog senere blev reduceret til 52,5 millioner euro, skriver Reuters.

Over for nyhedsbureauet bekræfter en talskvinde, at selskabet er blevet undersøgt af myndighederne, og at det samarbejder med myndighederne.

Nexium, der var AstraZenecas bedst sælgende lægemiddel med et salg på fem milliarder dollar i 2009, er allerede løbet af patent i flere EU-lande.

I Danmark mistede lægemidlet sit tilskud 15. november i år, efter at myndighederne havde gennemgået mavesårsmedicin for at finde frem til den bedste og billigste behandling.For to måneder siden lancerede flere kopiproducenter billige kopier af Nexium på to af de store europæiske markeder, Tyskland og Spanien. EU-Kommissionen har gennem længere tid haft særlig fokus på konkurrenceforholdene i lægemiddelindustrien.

I sommeren 2009 offentliggjorde EU's konkurrencekommissær en kritisk rapport om branchen, og truede med at retsforfølge medicinalfirmaer, der var under mistanke for konkurrenceforvridning. Siden er en række medicinalselskaber blevet undersøgt, herunder Sanofi-Aventis, Novartis og kopiproducenten Teva Pharmaceutical Industries.

Herhjemme har EU-Kommissionen i januar rejst en sag mod H. Lundbeck, som mistænkes for at holde kopikonkurrence mod selskabets depressionsmiddel ude.

Over for Business.dk oplyser Lundbeck, at selskabet ikke har haft besøg af konkurrencemyndighederne i denne omgang, og at de fortsat afventer nyt i sagen, der blev rejst i januar.