Fusk med bilsyn breder sig

Den gamle spand og det sminkede lig nyder godt af det private marked for bilsyn.

En sand eksplosion i antallet af synshaller betyder nemlig, at køretøjer med alvorlige fejl kører smertefrit igennem det lovpligtige syn, lyder det fra branchen selv.

Det skriver Århus Stiftstidende onsdag.

I dag er der knap 350 synssteder for personbiler mod omtrent 100, da æraen for Statens Bilinspektion stoppede for to år siden.

Jesper Bech fra Ebeltoft Bilsyn har kendskab til flere episoder, hvor biler med alvorlige fejl er godkendt hos en konkurrent.

"Det underbygger selvfølgelig, at der er nogle steder, der snyder og bedrager," siger Jesper Bech til Århus Stiftstidende.

Dansk Lokal Syn, der er en sammenslutning af 37 mindre synsvirksomheder, advarer mod et skred i konkurrencen.

"I dag kan synsstederne alle sammen tilbyde den samme service og tilgængelighed. Det vil sige, at man skal finde et nyt konkurrenceparameter. Og det er uheldigvis ved at blive kvaliteten af synene," siger sammenslutningens formand, Niels Rask Larsen.

Dansk Lokal Syn hører jævnligt om medlemmer og mekanikere, der vender tommelfingeren ned på et køretøj ved eksempelvis et uforpligtende synstjek. For få timer efter at se køretøjet godkendt i Færdselsstyrelsens it-system.

I frustration over situationen tipper synssteder Færdselsstyrelsen, der har kontrollen med bilsyn, om de mistænkelige syn.

"Det sker jævnligt - fra alle parter i øvrigt. Fra køretøjets ejer, fra værksteder og fra synsvirksomheder i en blandet forening," bekræfter chefkonsulent Leif Lorenzen.

Bilisternes vagthund, FDM, der også selv syner biler i dag, kender godt til rygterne om lette syn.

"Jeg ved ikke, om det er blevet værre. Jeg håber det ikke, for det vil være trist," siger teknisk chef Per Antvorskov.

Fra branchen lyder der nu et ønske om mere hemmelige kontroller.

Kilde: Århus Stiftstidende