Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvis Brent Saunders ser ungdommelig ud, er det ingen hemmelighed, at han har testet et af sin arbejdsgivers mest kendte produkter. Vel at mærke i arbejds medfør.
Faktisk var det lidt af en spøg, at Saunders fik godt 30 små indsprøjtninger med rynkemidlet botox for øjnene af omkring 800 sælgere, da han i 2014 tog over som chef for det nyfusionerede Actavis-Allergan. Ideen kom fra hans forgænger hos botoxproducenten Allergan, og det skal ikke kunne siges, om der var anden bagtanke end en motivationsøvelse. Men hans kone var imponeret.
»Hun syntes, det var et fantastisk stykke arbejde. Og når jeg nu taler med læger om indsprøjtningsmønstre, og hvordan patienter reagerer på nålestik, har jeg førstehåndskendskab til det«, erindrede han tidligere i år, i et interview med Financial Times.
Brent Saunders er dog stadig kun 45, og det er blot fem år siden, han fik sin første topchefstilling. I de fem år har han været med til at købe og sælge medicinalvirksomheder for over 300 mia. dollar, hvilket i år er kulmineret med planerne om en fusion til godt 160 mia. dollar mellem Allergan og medicinalgiganten Pfizer. Større er det til dato ikke set i branchen.
Men visse aspekter af fusionen er set før, og Brent Saunders har set dem. Selv om Pfizer er større end Allergan, er det sandsynligt, at Saunders sætter sig i chefstolen. Pfizers topchef, Ian Read, er 62 og få år fra pensionsalderen.
Det samme skete, da Saunders i 2013 blev chef for Forest Labs og blot tre måneder senere solgte selskabet til Actavis, der så fik ham ved roret. Under et år senere overtog Actavis så Allergan ved en omvendt fusion, hvor man fortsatte med Allergans skattevenlige irske domicil, mens Actavis-navnet blev fjernet.
Noget lignende er tænkt nu, hvor Pfizer også vil overgå til Allergans irske løsning – en plan, der dog har sine kritikere.
Diskussion er der også om den »åbne« model, som Brent Saunders hylder, hvor medicinalvirksomheder ikke nødvendigvis fokuserer på egen forskning, men gerne køber eller samarbejder sig til lægemidler. Det ventes også at præge Pfizer i de kommende år.
Brent Saunders selv er juristuddannet, men ud af en lægefamilie, og han har tilbragt hele sin karriere i sundhedssektoren. Hos lægemiddelproducenterne Schering-Plough og Bausch & Lomb fik han de første smagsprøver på den konsolidering, som medicinalsektoren stadig er præget af.
Det har han beskrevet som »en hård oplevelse« og »følelsesladet«. Men han mener, at selv store medicinalvirksomheder er nødt til at bevare en ungdommelig spændstighed – også når det gælder holdningen til at købe og blive købt.
»Vores aktier er jo til salg hver dag på børsen i New York.«