Fuld oliemægler pressede prisen op på rekordniveau

Det var en bagstiv engelsk oliemægler der stod bag, da prisen på nordsøolie sidste år satte prisrekord. Ved at gennemføre en række store handler uden at hans firma vidste besked, pressedes olieprisen op.

Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fuld oliemægler med tømmermænd og en håndfuld handler med olie, pressede sidste år prisen på nordsøolie op på et rekordniveau.

Det var oliemægler Stephen Perkins, der handlede olie for op mod 500 mio. kr. fra sin hjemmecomputer, der over to dage fik prisen på brent, olie fra Nordsøen, til at stige opmod to dollar pr. tønde.

Problemet var bare, at Stephen Perkins havde været på druk i flere dage, handlede fra hjemmecomputeren sent om natten og i øvrigt ikke havde hverken sit firma eller kunder bag handlerne.

Læs også: Oliepriser vil eksplodereSå da Stephen Perkins mandag den 29 og tirsdag den 30. juni 2009 købte og solgte værdipapirer knyttet til nordsøolien i et uregelmæssigt mønster, så fik det store konsekvenser for prisen på olie. Den steg begge dage med op til to dollar pr. tønde og det koster nu Stephen Perkins dyrt.

For FSA, det britiske finanstilsyn, har netop idømt Stephen Perkins en bøde på ca. 650.000 kr. og samtidig er han blevet fradømt retten til at arbejde i finanssektoren de næste fem år.

Læs også:
Her jokkede BPs topchef i spinaten

At der spekuleres i olieprisen ved de fleste. Alligevel overgår det de fleste forestillingsevne, at en oliemægler på den måde er i stand til at kortslutte prissætningen på olie.

Stephen Perkins nåede at købe kontrakter på levering af godt syv mio. tønder olie, inden uregelmæssighederne blev opdaget.