Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Industrien har dermed produceret hele 25 procent mere siden lavpunktet i 2009, og når man tænker på, at industriproduktionen i stort set alle andre vestlige økonomier har skuffet, er de danske økonomer både overraskede over og glade for dagens nyhed.
»Dagens fremgang er overordnet positiv og kan være et vidnesbyrd om, at dansk økonomi ikke bliver helt så hårdt ramt som andre vestlige økonomier, hvis koldkrigsstemningen springer ud i fuldt flor,« siger makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank og tilføjer et men:
»Dermed ikke sagt at dansk økonomi er helt usårlig. Dansk økonomi, og særligt dansk eksport, afhænger meget af vores landbrug, og her sætter særligt de raslende sabler fra Rusland sit aftryk. Vi skønner, at importsanktionerne fra Rusland kan trække væksten i dansk økonomi ned med cirka 0,2 procentpoint, og det er altså ikke helt ligegyldigt, når den økonomiske vækst fortsat befinder sig et stykke under to procent,« siger han.
Stigningen på 5,3 procent i den samlede industriproduktion i juni i forhold til i maj var især trukket af medicinalindustrien, hvor produktionen steg med hele 35,5 procent, der sætter medicinproduktionen langt foran de andre industriers produktionsniveauer. Uden at inddrage medicinalindustrien er industriproduktionen i juni i forhold til maj den samme.
»Man kan således godt frygte, at når engangsbidraget fra medicinalindustrien falder bort, vil vi se en svagere udvikling de kommende måneder. Det vil være i overensstemmelse med de svagere konjunkturbarometre, herunder senest faldet i ordrevurderingen,« siger økonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken.
Elektronikindustrien producerede næstmest med en 6,1 procent stigning, mens maskinindustrien tog det største fald på 7,4 procent i juni måned.
De danske industrivirksomheder forventer mindre af deres produktion hen over sommeren.
»Vi vurderer, at det først og fremmest er den tiltagende usikkerhed omkring situationen i Ukraine og ikke mindst den afledte frygt for, at det aflejrer sig i en lavere efterspørgsel på det vigtige tyske marked, som aktuelt får de danske industrivirksomheder til at skrue ned for produktionstempoet,« siger analytiker hos Nordea Markets, Jan Størup Nielsen, og tilføjer:
»Selvom den danske industriproduktion skulle falde lidt tilbage over de kommende måneder, så venter vi, at den opadgående trend i dansk industriproduktion, der har fundet sted siden 2009, vil fortsætte på lidt længere sigt. Således har de danske virksomheder gennem krisen genvundet meget af den tabte konkurrenceevne,« siger han.