Fuld fart på danske fødevarer i asiasiske tigerlande

Importforbud i Rusland, krig og krigslignende tilstande i Mellemøsten gør, at verdensøkonomien på ny er ramt af modvind. Dermed er det vigtigere end nogensinde før for dansk fødevareindustri at få mere gang i eksporten til Asien, mener DIs fødevaredirektør Ole Linnet Juul.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal sættes fuld fart på eksporten og produktionen af danske fødevarer i de asiatiske tigerøkonomier. For det rykker bare i Asien. Helt vildt, vil nogen sige. Det gælder ikke mindst sydøsasiasiske vækstlande som Vietnam, Filippinerne, Indonesien og Malaysia, men også i Sydkorea. Her buldrer økonomierne frem, og der er for industrien et stort potentiale for både at afsætte fødevarer, ingredienser og fødevareudstyr fra Danmark, men også producere fødevarer på lokale fabrikker.

»Der er store muligheder for dansk industri, der har godt fast i ASEAN-landene. F.eks. når det gælder investeringer i Malaysia. Indonesien med sine 72 mio. mennesker ligger lige for fødderne af os. Set med mine øjne er bare med at komme i gang med at eksportere til og investere i landet,« fastslår Ole Linnet Juul, direktør i brancheorganisationen DI Fødevarer under Dansk Industri, i dag til Berlingske i en telefon fra Shanghai i Kina.

Danske fødevarevirksomheder har allerede opbygget en vis eksport og salg af blandt andet svinekød, mejerivarer og ingredienser til Asien.

Men Ruslands lammende boykot af fødevarer fra Europa, der ikke mindst rammer Danmark, har skabt et akut behov for at øge den danske eksport til alternative markeder.

Det gælder især de store ASEAN-lande som Vietnam, Filippinerne, Indonesien og Malaysia, men også Sydkorea, mener DI-direktøren.

Sammen med fødevareminister Dan Jørgensen (S), kødkoncernen Danish Crowns næstformand, Asger Krogsgaard, og repræsentanter fra en række andre fødevarevirksomheder deltager Ole Linnet Juul i disse dage i et dansk eksportfremstød i Sydkorea og Kina.

Tirsdag er han i Shanghai, hvor den danske delegation onsdag deltager i en stor fødevaremesse.

»For nogle danske virksomheder kan de sydøstasiasiske lande og Sydkorea være mere overskuelige, når der gælder størrelse og sprogbarrierer. Det kan gøre det nemmere at etablere sig og komme ind på markedet,« siger Ole Linnet Juul.

Han peger på, at der er mange nye muligheder i en række af de sydøstasiatiske lande, som venter på at blive udnyttet.

»Herude vokser middelklassen 30 til 40 procent de næste 15 år, hvor befolkningsvæksten mere eller mindre står stille i Europa,« siger Ole Linnet Juul.

Den danske fødevareeksport til de ti lande i ASEAN er begrænset i dag. Landenes kraftige økonomiske udvikling og voksende middelklasse er oplagte mulighededer for at øge dansk eksport i fremtiden.

Sidste år eksporterede Danmark fødevarer for 1,8 mia. kroner til landene i ASEAN, dvs. Sammenslutningen af Stater i Sydøstasien. Sammenslutningen består af ti medlemslande, som er gået sammen for at danne en modvægt til Kinas og Indiens dominans i Asien. Danmark eksporterede i 2013 fødevarer til Sydkorea for omkring 1,4 mia. kroner. Det er bl.a. fødevareingredienser, der er i stærkt vækst, og svinekød.

I begyndelsen af august indførte Rusland importstop for en række fødevarer fra EU, Norge, USA, Canada og Australien. Det skete som reaktion på de sanktioner, som EU og de øvrige lande har indført over for Rusland i forbindelse med konflikten i Ukraine.

Importstoppet omfatter alt fra svinekød til oksekød, mejeriprodukter, fiskeprodukter, frugt og grønt. Danmarks eksport af de varer, som Rusland har indført importstop for, udgjorde i 2013 omkring 2,5 mia. kroner. Danmark var indtil den russiske importembargo EUs største eksportør af fisk til Rusland og den næststørste eksportør af kød og kødprodukter.