Frygten for fødevarekrise aftager

En ny rapport fra de amerikanske myndigheder bringer overraskende godt nyt om høsten midt i den værste tørke siden 1950erne, og det løsner for frygten for en ny global fødevarekrise.

Beskadigede afgrøder i Indiana, USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Billeder af indtørrede majskolber så langt øjet rækker har hen over sommeren fået økonomer, politikere og FN til at frygte det værste.

Fødevarepriserne på majs, sojabønner og hvede reagerede med store stigninger, og billederne af optøjer i den tredje verden og millionvis af nye mennesker i hungersnød i 2007 og 2008 kom frem i frisk erindring.

Nu puster FN, politikere og markedet imidlertid lidt ud. I en opgørelse over effekterne af tørken vurderer det amerikanske landbrugsministerium ifølge Wsj.com majshøsten til at blive på 10.7 mia. af måleenheden bushel (1 bushel er lig med 35,2 liter).

Høsten af sojabønner vurderes til at blive 2.63 mia. bushels, 14 pct. lavere end sidste år.

Selv om det stadig er den dårligste amerikanske høst siden 2006, så er det over markedets forventninger, der ifølge Deutsche Bank lå på 10.38 mia. bushels.

Det fik i går priserne på majs til at lukke på det laveste niveau siden midt i juli, da tørken begyndte at skubbe til frygten for høsten. Majs blev i går handlet til 7.68 dollars per bushel, hvilket er ti procent lavere end topprisen på 8,49 dollars 10. august.

Det får seniorøkonom hos FNs fødevareorganisation FAO Abdolreza Abassian til at mane til ro.

"Situationen ser ud til at være rimelig rolig i forhold til, hvad mange havde frygtet. Bekymringerne vi hørte omkring tidligere gik på, hvorvidt situationen ville blive forværret, men den konklusion når den her rapport ikke," siger han ifølge Reuters.

Fødevarekrisen i 2007 og 2008 skabte ifølge FAO 75 millioner yderligere sultende mennesker verden over. Mindre konservative opgørelser peger dog ifølge Reuters på, at tallet nåede helt op på 160 millioner.

Tabet af afgrøder i den amerikanske midtvest opvejes ifølge rapporten af tidlig høst i det sydlige USA.

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut mener dog ikke, at vi har set de sidste udsving på fødevarepriserne.

"Det er et meget hysterisk marked, fordi der er i de her år er så små kornlagre. Selv én enkelt dårlig vejrudsigt kan rykke ved priserne," siger han.

Flere analytikere er ifølge Reuters også stadig påpasselige med at afblæse frygten for en fødevarekrise, da opgørelserne over udbyttet af høsten ofte blive væsentligt revideret i løbet af oktober.

Desuden spiller det voksende marked for bioethanol også ind.

"Det amerikanske majsmarked forbliver det mindste siden 2006, og dengang havde verden en meget anderledes balance mellem udbud og efterspørgsel på grund af mindre forbrug af bioethanol," siger fødevareanalytikeren Claus Keller fra F.O. Licht til Reuters.