Frygt for russisk bankkrise

Den russiske regering har taget kontrollen over banken Otkritie Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En bankkrise i Rusland er under optræk. Den russiske regering har taget kontrollen over banken Otkritie Bank, der er landets største private bank. Otkritie er tidligere blevet beskyldt for at forfalske konti og regnskaber samt manipulere med prisen på russiske statsobligationer.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Ruslands centralbankchef, Elvira Nabiullina, kalder Otkritie en »systemkritisk bank«, det var nødvendig at redde.

Statens såkaldte redningsfond har overtaget 75 pct. af aktierne i banken og fuld kontrol over driften det næste år.

Før redningsaktionen var Otkritie tæt på kollaps, efter at næsten en tredjedel af storbankens indskud blev taget ud i løbet af sommeren.

Ifølge Chris Weafer, seniorpartner i analyseinstituttet Macro-Advisory i Moskva, er der stor risiko for, at der kommer flere problemer i banksektoren.

»Kunderne kan blive fristet til at flytte deres penge over i statslige banker, hvilket vil forværre situationen,« siger Chris Weafer til Dagens Næringsliv.

Han ser tendenser, der peger mod såkaldte »bank runs«, hvor penge bliver hevet ud af bankerne i panik. I Rusland er det de statsejede selskaber der hidtil har hevet penge ud af de private banker og derved har presset sektoren.

Centralbanken afviser dette og siger til de russiske medier, at en »dominoeffekt fuldstændigt kan udelukkes«.

For halvanden uge siden måtte staten rykke ind med økonomisk nødhjælp til B&N Bank, der er landets ottende største private bank. Siden 2013 har de russiske myndigheder angiveligt hjulpet 300 store og små banker.

/ritzau/FINANS