Frygt for langvarig krise: »Hvis det fortsætter, så er det en langsom udsultning af virksomhedernes eksistensgrundlag«

Søndag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at samfundet skal åbne gradvist op. Men hvordan er det danske erhvervsliv stillet, hvis situationen fortsætter?

Der plejer normalt at være travlt på Strøget i København, hvor butikkerne ligger op og ned ad hinanden. Men mange butikker har den seneste tid været nødsaget til at lukke ned på grund af coronavirus, og det har haft alvorlige konsekvenser for det danske erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ikke ud til, at samfundet åbner op lige foreløbig. Faktisk skal vi vænne os til, at nedlukningen kan vare længe endnu. Sådan lød det fra Mette Frederiksen, da hun gæstede nyhedsprogrammet »21 Søndag« på DR.

»Jeg tør ikke sætte en dato på, men jeg tror ikke, at vi kan komme tilbage inden for en overskuelig fremtid« sagde hun.

Og det kan få alvorlige konsekvenser for danske virksomheder. Brancheorganisationen Dansk Erhverv vurderer, at der i marts alene har været et omsætningstab i serviceerhvervene på op til 50 milliarder kroner. Og det kan blive værre i april og maj.

Derfor er det ifølge Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, nødvendigt at justere hjælpepakkerne, sådan så de kan vare helt ind i sommerferien. Desuden tror han, at vi skal frem til efteråret 2021 før erhvervslivet kan begynde at blive normalt igen.

»Dansk erhvervsliv kommer til at se meget anderledes ud de kommende år på grund af de kæmpe tab, som branchen lider lige nu. Derfor er det også vigtigt, at hjælpepakkerne ikke bare stopper for den ene dag til den anden, men bliver forlænget. På den måde har vi stadig nogle virksomheder tilbage efter krisen, som kan finansiere det velfærdssamfund, vi lever i, og sikre de arbejdspladser, der er nødvendige i Danmark,« siger han.

Og det kommer til at tage sin tid, mener Brian Mikkelsen. Når samfundet begynder at åbne op igen, vil man hverken se folk strømme ud i butikkerne, eller produktioner som kører på højtryk. Desuden kan nedlukningen bremse virksomhedernes udvikling.

»Det vil få stor indflydelse på vores samfund, at der hverken kan investeres eller skabes innovation. Det vil sige, at erhvervslivet får varige mén, da det er den måde som virksomhederne skaffer arbejdspladser til samfundet på,« siger han.

Hjælpende hånd

Administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, mener også, at det er afgørende, at man fra regeringen og Folketingets side holder hånden under de danske virksomheder, som lige nu kæmper for at komme igennem krisen.

»Det er et ordentligt slag for os alle sammen og et kæmpe stort slag for de brancher, som vi mener, man skal gøre noget særligt for at holde hånden under. Ellers risikerer vi at miste kolossalt meget af det, der skaber livsværdi for os alle sammen. Hvis det fortsætter, så er det en langsom udsultning af virksomhedernes eksistensgrundlag,« siger han.

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør, Dansk Industri

»Den lange udsigt er for nogle industrier fuldstændig ødelæggende.«


Derfor mener Lars Sandahl Sørensen, at virksomhederne skal begynde at nytænke deres forretningsmodeller, således at man i fremtiden kan være bedre rustet, når kriser rammer.

»Der er vi tilbage til Darwin – survival of the fittest. Det, der kendetegner dansk erhvervsliv og dygtigt erhvervsliv, er jo evnen til at omstille sig til en ny virkelighed. Der er ikke nogen tvivl om, at både meget store og små virksomheder i Danmark og globalt bliver nødt til at kigge på deres forretningsmodeller,« siger han.

Ifølge Lars Sandahl Sørensen er det dog i første omgang nødvendigt at sikre en ansvarlig genåbning af samfundet, så man kan undgå tilbagefald. Han mener desuden, at det er vigtigt at sikre, at kritiske funktioner i eksempelvis kontorjob kan vende tilbage.

»Det bliver vigtigere, at de funktioner kan blive genåbnet. Men den lange udsigt er for nogle industrier fuldstændig ødelæggende,« siger han.