Frygt for insiderhandel efter hackere brød ind hos det amerikanske finanstilsyn

Hemmelige oplysninger hos det amerikanske finanstilsyn er faldet i hackerhænder og kan være blevet brugt til ulovlige insiderhandler.

Direktøren for det amerikanske finanstilsyn, Jay Clayton, har cyberkriminalitet som en af sine topprioriteter - men har nu selv haft ubudne gæster. Arkivfoto: Jonathan Ernst, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hackere er trængt ind hos det amerikanske finanstilsyn og har kunnet udnyttet hemmelige dokumenter til at gennemføre handler, fordi kun de havde insiderviden.

Det bekræfter Jay Clayton, der er den nye direktør i finanstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC), og som ved sin tiltræden gjorde klart, at en af hans topprioriteter er at imødegå cyberkriminalitet.

Hackerne trængte ind i EDGAR-systemet, hvor alle oplysninger fra virksomheder til myndighederne lagres, allerede i 2016, men først for en måned siden fandt SEC ud af, at der havde været ubudne gæster. Sikkerhedsregler kræver ellers, at virksomheder skal rapportere hackerangreb til investorerne, og SEC har selv gennemført mange undersøgelser af, hvorvidt virksomheder burde have meldt hurtigere ud. SEC forklarer ikke, hvorfor meldingen om hackerindbruddet først kom ud til offentligheden onsdag.

Hackerne kan tjene penge på deres viden

Den softwarefejl, som hackerne havde udnyttet i en del af EDGAR-systemet, som virksomheder kan bruge til at teste overførslen af deres data til at opnå adgang til oplysninger, som ikke er offentligt tilgængelige, blev hurtigt rettet. SEC kunne også snart slå fast, at hverken personfølsomme oplysninger som kreditkort eller CPR-numre var blevet taget. Det fremgår dog ikke, hvornår hackerne trængte ind, eller hvilken slags fortrolige oplysninger de har fået fat i.

EDGAR-databasen (Electronic Data Gathering, Analysis and Retrieval) rummer millioner af indberetninger fra virksomheder. Det drejer sig om alt fra kvartalsregnskaber til oplysninger om opkøb og fusioner. Mange af disse oplysninger er følsomme og fortrolige og vil kunne bruges til insiderhandel og dermed til at manipulere med det amerikanske aktiemarked. EDGAR bruges af investorer, som har onlineadgang til at kunne se virksomheders officielle indberetninger.

SEC bekræfter, at hackerangrebet »kan have givet grundlag for ulovlige gevinster gennem handel«.

»Cybersikkerhed er kritisk for at kunne arbejde på vores markeder, og risiciene er betydelige og, i mange tilfælde, systemiske. Vi må også erkende - i både den offentlige og private sektor, heriblandt SEC -, at der vil ske indtrængen, og at en nøglekomponent i håndteringen af cyberrisici er evnen til at rette sig op igen og genskabelse,« skriver SEC-direktør Jay Clayton.

Kritik af sikkerheden

I en 27 sider lang rapport fra kontrolinstansen Government Accountability Office fra juli kritiseres det, at SEC ikke altid fuldtud krypterer følsomme oplysninger, anvender udgået software, der ikke længere opdateres, ikke fuldt har indført et system, som skal kunne opdage, hvis nogen trænger ind, og i øvrigt har lavet fejl i opsætningen af de firewallprogrammer, som styrer, hvilken internettrafik ind og ud af huset der er tilladt, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sagen kommer kun få uger, efter at et af de større forbrugerkreditselskaber i USA, Equifax, måtte melde ud, at hackere har stjålet data om flere end 143 millioner kunder.

Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal sagsøgte SEC i december 2016 tre kinesere, som angiveligt havde tjent over fire millioner dollars gennem handler, efter at de stjal fortrolige oplysninger hos to handelsselskaber.