Frygt for A.P. Møller-nedtur i 2008

Mærsk-aktien har tabt 25 pct. af værdien, siden højdepunktet i 2007. USA-nedturen kan få A.P. Møller-aktien til at bløde yderligere i 2008.

Herhjemme er kreditkrisen og finansuroen gået hårdest ud over banker og forsikringsselskaber. Men også virksomheder, der er meget afhængige af den amerikanske økonomi, har blødt. Eksempelvis A. P. Møller Maersk-aktien, der har mistet mere end 25 procent af sin værdi siden toppen tidligere i 2007. Danske Bank frygter, at nedturen kan fortsætte i 2008:

»A.P. Møller-aktien har allerede blødt en del her i efteråret, men vi er bekymrede for, at det fortsætter noget tid endnu. Virksomheden er afhængig af udviklingen i den amerikanske økonomi og sejler rigtig mange containere mellem USA og henholdsvis Asien og Europa. Hvis USA ryger ind i en recession, vil A.P. Møller - Mærsk blive ramt,« siger Danske Banks aktiestrateg, Morten Kongshaug i en vurdering af, hvad aktieåret 2008 vil bringe.

Omvendt forventer han, at Asien bliver ved med at køre derudad. Det er godt nyt for de danskere, som har aktier i eksempelvis FLSmith:

»Asien bliver ved med at trække et stort læs. Vi kan ikke se enden på udbygningen af infrastrukturen, og lande som Indien og Kina har brug for rigtig meget cement. Især af god kvalitet. Det er FLSmith fantastisk gode til at levere via deres fabriksanlæg. Samtidig producerer de cementfabrikker med lavt energiforbrug, hvilket i højere og højere grad er et vigtigt parameter,« siger Morten Kongshaug.

Fokus på energi

Netop den øgede fokus på energi regner Danske Bank med fortsætter i 2008. Men fokus vil flytte sig fra vedvarende energi til energieffektivisering:

»Alle har fokus på vindmøller og bioætanol, men i forhold til verdens energiforbrug forslår det som en skrædder i helvede. Derfor er der store muligheder i en energieffektiviserings-sektor, som potentielt set kan vokse sig større end vedvarende energi-branchen,« siger Morten Kongshaug og peger konkret på NKT, der vil nyde godt af den øgede, globale fokus på energieffektiviseringer fremover.

Samtidig peger han på, at bankerne, der har blødt siden i sommer, efterhånden har fået sårene syet sammen. Det betyder, at hr. og fru Jensen får tæsk i 2008. Danske forbrugere vil nemlig opleve, at deres lån bliver dyrere.

Bankerne har allerede strammet så meget op på deres kreditgivning, at der vil være nogen, som ikke længere kan låne penge. Og dem, som kan låne penge, vil opleve, at det er til en helt anden rente end for bare et år siden:

»Forbrugerne vil blive presset til at sætte forbrugsvæksten ned. Samtidig bliver de nødt til at spare noget mere op. Både herhjemme og i USA er husholdningerne så højt gearede, at bankerne vil være mere tilbageholdende med at låne yderligere ud. Eller i hvert fald sørge for at få betaling for den højere risiko for tab gennem højere priser på udlån,« siger Danske Banks aktiestrateg, Morten Kongshaug.

Sunde virksomheder

Den eneste grund til, at det ikke ender med en stor nedtur, er, at langt de fleste danskere og amerikanere har et arbejde. Desuden er virksomhederne sunde, og de to ting tilsammen er den væsentligste årsag til, at vi ser ud til at bevæge os i en blød bue uden om en decideret økonomisk krise.

På grund af finansuroen vil bankerne ikke bare være mere tilbageholdende med at låne penge ud til forbrugere, men også til virksomheder, der er for gearede, og som ligger i lande med store underskud. Eksempelvis de tidligere østeuropæiske lande. Her er Danske Bank bekymrede over udviklingen, fordi der ikke er styr på blandt andet handelsbalancerne over for udlandet.