Frustreret amerikansk politiker til Novo Nordisks USA-chef: »Du er i problemer«

Uanset partifarve var der enighed blandt de amerikanske politikere, der deltog i den længe ventede høring i Repræsentanternes Hus om de meget høje priser på insulin i USA: Systemet har spillet fallit, og politisk indgriben er nødvendig for at sikre medicin til alle til rimelige priser.

Novos USA-direktør, Doug Langa, skal tale det danske selskabs sag under en høring i den amerikanske kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESPER WESTLEY

Novo Nordisks amerikanske topchef, Doug Langa, klarede sig hæderligt gennem onsdagens høring om de høje amerikanske insulinpriser i »House of Energy and Commerce« i Repræsentanternes Hus.

Men han slap hverken for kritiske spørgsmål eller sarkastiske bemærkninger, da de amerikanske politikere prøvede at komme til bunds i, hvorfor priserne på insulin er steget så voldsomt de senere år, at én ud af fire amerikanske diabetikere ifølge en undersøgelse fra Yale University rationerer deres insulin på grund af priserne.

Sammen med repræsentanter for de to konkurrenter, franske Sanofi og amerikanske Eli Lilly, samt for resten af leveringskæden, når medicinen skal fra producenterne ud til patienterne, præsenterede Doug Langa et bud på en forklaring og forslag til at ændre udviklingen.

Novo Nordisk: Det er systemets skyld

Novo Nordisks amerikanske topchef erkendte lige som sine kolleger i den varme stol, at situationen er uholdbar, og at der er brug for ændringer.

Hans forklaring var først og fremmest, at det nuværende system, hvor medicinalvirksomhederne sætter en listepris, og markedets mellemmænd – de såkaldte PBMere, hvilket vil sige virksomheder, der står for at forhandle aftaler mellem forsikringsselskaber og medicinalvirksomheder hjem – presser store rabatter igennem for at lade produkter slippe ind på medicinlisterne.

Rabatterne betyder, at nettoprisen på insulin falder i øjeblikket, men de er samtidig med til at få medicinalvirksomhederne til at hæve listeprisen. Og det er uigennemskueligt, hvem der får gavn af rabatterne, ud over at det ikke ser ud til at være de patienter, der har mest brug for det.

I dag har mange patienter, der enten ikke har en sundhedsforsikring eller af forskellige grund har en forsikring med høj selvrisiko, ofte svært ved at betale for den livsvigtige insulin.

Den anden forklaring fra Novo Nordisks side handlede om behovet for at tage en høj pris for insulin for at sikre penge nok til at udvikle nye lægemidler.

Gennem hele høringen bakkede Doug Langa og repræsentanter for de øvrige medicinalvirksomheder op om flere af politikernes ønsker om at opgør med rabatsystemet og de gebyrer, medicinalindustrien i dag betaler til PBMerne, forudsat at det kom patienterne til gavn.

Derudover kom Novo Nordisk til høringen blandt andet med et forslag om, at politikerne får ændret lovgivningen, så insulin bliver sidestillet med forebyggende medicin. Det vil nemlig betyde, at langt flere amerikanere er sikre på at kunne få betalt deres medicin af forsikringsordninger.

Innovation skal drive priserne ned, ikke op

De medlemmer af Repræsentanternes Hus, som deltog i høringen, udviste en sjælden enighed om, at det nuværende system har spillet fallit og skal ændres. Men samtidig udtrykte flere medlemmer frustration over, at alle tilsyneladende havde travlt med at give skylden videre til andre. Medicinalindustrien pegede direkte og indirekte på PBMerne som skurkene, men PBMerne afviste, og mente, at det netop var dem, der ved at forhandle store rabatter hjem var med til at dæmme op mod medicinalvirksomhedernes prisstigninger.

Undervejs blev der gået hårdt til både medicinalvirksomheder og de øvrige, der sad i vidneskranken.

Doug Langas forsøg på delvist at retfærdiggøre, at Novo Nordisk tager en høj pris for livsvigtig medicin, fordi medicinalselskabet skal bruge milliarder på at udvikle nye lægemidler, imponerede ikke alle i salen.

David McKinley, medlem af Republikanernes Hus (R)

»Der, hvor jeg kommer fra, er innovation til for at drive priserne ned, ikke drive priserne op.«


David McKinley, republikansk medlem af Repræsentanternes Hus fra West Viginia, gik direkte i kødet på Doug Langa.

»Mange, der selv har diabetes, kommer til Novo Nordisk for at arbejde. Vi har f.eks. en ansat, som har natskræk på grund af for lavt blodsukker, men da han fik vores nye lægemiddel Tresiba, forsvandt natskrækken,« forklarede Doug Langa, hvilket fik McKinley til at afbryde og bede ham lade være med at »filibuster« ham (holde lange fyldtaler, red.).

»Der, hvor jeg kommer fra, er innovation til for at drive priserne ned, ikke drive priserne op,« slog David McKinley fast.

Det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus, Jan Schakowski fra Illinois, der har bedre adgang til billig medicin som én af sine helt store mærkesager, lagde heller ikke skjul på sin frustration og kastede sig også over Doug Langa.

»Langa, du talte om et andet lægemiddel, som I var ved at udvikle, og at det kunne være en undskyldning for prisudviklingen. Du er i problemer,« sagde hun og fortsatte med at understrege, at alle lobbyister i salen måtte forstå, at Kongressen ikke stoppede, før priserne på livsvigtig medicin var kommet under kontrol.

Herefter vendte hun tilbage til blandt andre Novo Nordisk.

»Jeg er enig i, at det lyder som en god ting, at du nu kan nøjes med at tage et lægemiddel én gang om dagen på grund af en ny måde at optage insulinen på, men vi har ingen anelse om, hvorvidt det betyder, at I kan hæve prisen med 1.000 pct. Og I tror, at I kan slippe af sted med den slags ting,« sagde Jan Schakowski, som undlod at stille spørgsmål til Doug Langa, der derfor ikke kunne svare.

Rabatforhandler forhandler rabat til sine ejere

Andre var dog langt mere positive over for Novo Nordisks amerikanske topchef, der samlet set hverken blev behandlet værre eller bedre, end de øvrige vidner i høringen.

Et kongresmedlem refererede hen mod slutningen til information fra Doug Langa og Novo Nordisk, som blandt andet havde sagt til ham, at priserne for alvor var gået amok på medicin, da der for nogle år siden skete en konsolidering blandt de virksomheder, som medicinalindustrien forhandler priser med. Det betyder, at de tre største forhandlere, PBMerne, i dag er med i store koncerner, som både omfatter PBMen, forsikringsselskabet og websalg af medicin.

Medlemmet ville derfor vide, om det ikke var sådan, at når PBMerne i høringen sagde, at gevinsten ved de store rabatter gik til betalerne bag de forskellige medicinlister, så gik i hvert fald en del af midlerne i realiteten til f.eks. det forsikringsselskab, som også ejede PBMen?

For at få et nogenlunde klart svar fra de tilstedeværende PBMer måtte medlemmet minde dem om, at de faktisk svarede under ed.

Den manglende gennemsigtighed var noget af det, der optog politikerne, og de overvejede at indføre regler for transparens om priserne og helt at afskaffe rabatmulighederne.

Men den hårde retorik skal Novo Nordisk og de øvrige insulinproducenter nok vænne sig til frem mod et amerikansk præsidentvalg til næste år.