Frugtavlere presses til at bruge gift

Mens de danske myndigheder stiller de skrappeste EU-miljøkrav om, hvilke sprøjtemidler det er tilladt at bruge i frugt- og grøntsagsavl herhjemme, importerer supermarkedskæderne frugt og grønt i enorme mængder fra andre lande, hvor det er tilladt at bruge langt flere sprøjtemidler.

Det sker, fordi supermarkederne - og forbrugerne - efterspørger billige varer med unaturligt lang holdbarhed og varer uden pletter og rynker, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge agronom Klaus Paaske fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet er de danske avlere i ulige konkurrence med udenlandske leverandører. Med skrappe krav om lave priser og perfekte varer presser supermarkederne de danske avlere til at sprøjte mere.

»Takket være de udenlandske avleres lettere adgang til sprøjtemidler kan de ofte levere flottere og billigere varer, og kun ved at bruge den samme type gødsknings- og bekæmpelsesmidler kan de danske avlere leve op til kravene,« siger Klaus Paaske.

Det kunne i fjor aflæses på Fødevarestyrelsens pesticidkontrol, hvor der blev fundet et øget antal pesticidrester i dansk frugt, der ellers hidtil har ligget langt under det udenlandske niveau.

»Herhjemme gør man meget for at beskytte grundvand, afgrøder og de folk, som skal arbejde med bekæmpelsesmidler, ved at begrænse brugen af midlerne. Hvis der skulle være sammenhæng i tingene, burde vi også begrænse handlen med frugt og grønt, der er sprøjtet med de midler, som vi ikke vil tillade herhjemme,« siger Klaus Paaske.

Kilde: Jyllands-Posten