Fronterne trækkes op i Ljungman-sagen

Anklager og forsvarer i Ljungman-sagen går netop nu og samler krudt til den afsluttende procedure, der skal overbevise dommeren om, at svenskeren er skyldig eller uskyldig. Hvis han bliver dømt skyldig, er spørgsmålet, hvor mange år han skal ind og spjælde.

Sagen fortsætter mod Mikael Ljungman - Baggers svenske makker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1. marts har anklager Per Justesen og forsvarer Ebbe Mogensen trukket og trukket i hver sin retning for at overbevise retten i Lyngby om, at Stein Baggers makker, svenske Mikael Ljungman, er skyldig eller uskyldig.

I dag gør de et sidste forsøg, når de to advokater skal procedere deres sag i retten i Lyngby.

Her vil anklager og forsvarer opsummere de fem retsmøder, der er blevet afholdt i Ljungman-sagen, de vil gennemgå fakta og jura og til sidst give deres syn på skylds- og strafspørgsmålet.

Hos anklager Per Justesen samler interessen sig især omkring, hvor mange år han vil kræve Mikael Ljungman fængslet. Den 46-årige svensker står tiltalt for ”bedrageri af særlig grov beskaffenhed”, og anklageren mener, at det er sket under så skærpende omstændigheder, at strafferammen – ligesom i sagen mod Stein Bagger – bør hæves fra otte til 12 års fængsel.

Professor tvivler på 12 års fængsel
Så mange år bliver svenskeren næppe idømt, vurderer professor i erhvervsret Lars Bo Langsted, der har læst anklageskriftet mod Ljungman.

- Det overrasker mig lidt, at anklagemyndigheden har påstået paragraf 88 anvendt. Den samme paragraf, som de kom igennem med over for Stein Bagger. Jeg synes umiddelbart ikke, at det har samme massive karakter som Stein Bagger, siger Lars Bo Langsted til Ritzau.

Han vurderer dog, at ”vi er oppe i den øverste halvdel af den strafferamme”, der går op til otte års fængsel – hvis Mikael Ljungman altså kendes skyldig.

Læs også: Ljungman får mildere straf for Bagger

Fem dage gået
De seneste fem retsmøder i sagen om millionsvindel har budt på op- og nedture for Mikael Ljungman. De første to dage indtog han selv vidneskranken, hvor han afviste alle anklager. Nok havde der været rod i regnskaberne, indrømmede Mikael Ljungman, men han vidste intet om den millionstore svindel, han stod tiltalt for.

Læs også: Dag to i sagen – minut for minut

Tredje dag vidnede to af Mikael Ljungmans tidligere ansatte mod svenskeren. Her kom det bl.a. frem, hvordan en fyr, der blev kaldt Morder-Anders, kom og hentede store kontantbeløb i Ljungmans selskab Xiop.

Læs også: Dag tre i sagen – minut for minut

På fjerdedagen var lokalet i Lyngby-retten fyldt, da Stein Bagger vidnede mod sin tidligere makker. Anklager Per Justesen fiskede og fiskede for at få den tidligere IT Factory-direktør til at sige, at Mikael Ljungman var vidende om den svindel, han tog del i. Men Bagger afslog. Den eneste han på et tidspunkt havde fortalt svenskeren var, at finansieringen bag IT Factory ”ikke var reel”.

Efter retsmødet mødte Ljungman den danske presse.

- Jeg forlader Danmark som en fri mand, erklærede han.

Læs også: Dag fire i sagen – minut for minut

Dag fem blev til gengæld ikke nogen god dag for Mikael Ljungman. Tidligere teknisk direktør i IT Factory, Carsten Sjørup, fortalte bl.a., hvordan de produkter, der blev handlet mellem IT Factory og Ljungmans selskaber, ”ikke gav nogen mening”. De eksisterede simpelthen ikke.

Endelig kom advokat Rune Derno på vegne af konkursboet efter IT Factory og krævede, at Ljungman betalte 230 mio. kr. i erstatning. I samme åndedrag fyrede han en verbal bredside af mod Ljungman.

- Vi mener ikke, der er nogen tvivl om, at Mikael Ljungman er skyldig (…) Hans forklaring er usædvanlig, usandsynlig og utroværdig, tordnede Rune Derno

Læs også: Dag fem i sagen – minut for minut

Det forventes, at der falder dom i sagen på fredag eller mandag.