Frivillighed er vejen frem til bedre ejendomsvurderinger

Morten Marott Larsen er ny underdirektør i Ejendoms-foreningen Danmark, og et af hans mål er mere klarhed over data, ikke mindst for erhvervsejendomme.

Morten Marott Larsen. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nye ejendomsvurderinger lige om hjørnet, og det er en vanskelig journalistisk mission at finde en talsperson for den danske ejendomsbranche, som ikke venter i spænding.

Den almindelige antagelse er, at de gamle vurderinger i mange tilfælde sætter ejendommenes værdi for lavt i forhold til den reelle markedsværdi i vor tid, specielt for så vidt angår ejendomme i hovedstadsområdet.

Det betyder selvfølgelig, at skatteregningen fremover kan blive væsentligt større for såvel ejerne af erhvervsejendomme som helt almindelige boligejere, efter de nye vurderinger er trådt i kraft i løbet af 2019. Samtidig vil det dog for nogle betyde, at de får penge tilbage efter i årevis at have betalt skat af en for høj vurdering.

Alt dette er blevet et vigtigt arbejdsområde for Morten Marott Larsen, der netop er blevet udnævnt til underdirektør i Ejendomsforeningen Danmark

Stor opbakning til nyt datagrundlag

En del i ejendomsbranchen er skeptiske over, hvor præcise de nye vurderinger bliver. Men andre er begejstrede ved udsigten til mere retvisende ejendomsvurderinger ud fra den tankegang, at det på sigt kun kan være en fordel, at vurderingerne går nogenlunde hånd i hånd med realiteterne på markedet.

Således også Morten Marott Larsen. Han er gammel i gårde, undtagen hvad den nye titel angår, for han har i 10 år fungeret som cheføkonom for foreningens økonomiafdeling. Og han brænder bl.a. for bedre ejendomsvurderinger, som efter hans overbevisning bedst kan komme til verden gennem frivillig dataindsamling:

»I Danmark har vi den problematik, at vi har en ejendomsvurdering, der ikke er baseret på særligt gode eller tidssvarende data. Det er klart, at det er afgørende, at den nye ejendomsvurdering bliver betydeligt bedre end den gamle. Det vil vi gerne hjælpe med i Ejendomsforeningen Danmark. Vi har derfor fået lavet en indberetningsportal, hvor data fra f.eks. ejendomsselskabernes regnskaber kan indberettes. Indberetningen foregår på frivillig basis, og initiativet er blevet taget godt imod af vores medlemmer, som også ser fornuften i at få et bedre datagrundlag, og som gerne vil være med til at skabe det. De indsamlede data kan bruges til at give et mere korrekt billede af eksempelvis lejeniveau,« siger Morten Marott Larsen og fortsætter:

»Selvfølgelig kunne man i princippet gøre indretningerne obligatoriske, men min vurdering vil være, at frivillighed er en meget bedre vej. Tvang har nogle omkostninger, som jeg mener ville være for høje her. Vi har dog fået rigtigt mange indberetninger ind, så der er stor opbakning til det ude i branchen.«

Mere viden om erhvervsejendomme

Når Morten Marott Larsen skal se tilbage på sin karriere, forekommer det ham en lille smule tilfældigt, at han er havnet i ejendomsbranchen. Og dog. For oprindeligt beskæftigede han sig med transport og regional udvikling, og som han siger: ’Alle de værdier, der transporteres mellem regioner, havner jo et sted – i ejendommene’.

Han fremhæver dog klart, hvad en af hans vigtigste missioner, både som tidligere cheføkonom og som nuværende underdirektør i Ejendomsforeningen Danmark, er – nemlig at tilvejebringe et bedre vidensgrundlag om især erhvervsejendomme:

»Jeg synes, det har været enormt spændende at være med til at sørge for, at der er kommet mere fokus på erhvervsejendomme. Da jeg startede i ejendomsbranchen for 10 år siden, manglede der virkelig statistik på området. Det gør der stadig, men det er gået meget fremad. Her i år er vi startet på at levere tal til Danmarks Statistik hver måned, og tomgangsstatistikkerne har vi offentliggjort hvert kvartal siden 2014. Det er et område, der har stor betydning for vores nationaløkonomi og BNP, så jeg vil meget gerne stå i spidsen for, at der kommer endnu mere fokus på det,« siger Morten Marott Larsen.