Fritz Schur trækker sig fra DONG

Efter ni år forlader Fritz Schur formandsposten i DONG Energy. En ny formand skal tage selskabet på børsen – men jobbet kræver både elefanthud og masser af tid, advarer Schur.

Ideen om at trække sig fra DONG har været på tankestadiet de seneste måneder af 2013, fortæller Fritz Schur. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Massive protester og en regeringskrise var ikke nok til at stoppe Goldman Sachs’ indtog i DONG. Den amerikanske investeringsbank skyder milliarder ind i energiselskabet, og dermed faldt den sidste brik på plads for formand Fritz Schur. Nu er han klar til at forlade formandsposten i DONG.

»Det her er det helt rigtige tidspunkt. Selskabet er i fremgang. Pengene er til rådighed, strategien er til rådighed, og ledelsen er til rådighed. Det næste store punkt for DONG bliver børsnoteringen. Den er planlagt til 2017-2018, og det er klart, at når man har siddet ni år på nuværende tidspunkt, så skal man ikke sidde indtil da. Det er simpelthen for længe,« siger Fritz Schur, da han tager imod Berlingske i et af Fritz Schur Gruppens kontorer på Esplanaden.

Meddelelsen om formandens exit kommer nu, men officielt træder han først tilbage ved den ordinære generalforsamling 12. marts. Beslutningen om at forlade DONG har været et stykke tid undervejs.

»Hele planen om kapitaludvidelsen begyndte i efteråret 2012 gennem samtaler med Finansministeriet, og fra december 2012 gik vi seriøst til værks. På det personlige plan er valget om at forlade DONG modnet i mig i løbet af de sidste måneder i 2013. Og inden jul synes jeg, at det var det rigtige,« uddyber Fritz Schur.

Under de seneste ugers ophedede debat om DONG har Fritz Schur mødt kritik for at gemme sig. Men tavsheden har en naturlig forklaring.

»I et statsselskab skal en formand efter min opfattelse ikke blande sig i ejerforholdene. Det er en af de store forskelle, hvis du ser på andre, store børsnoterede virksom­heder, hvor der typisk er et spredt ejerskab. Der er formanden på banen, når der er tale om ejerskab. Et stykke hen ad vejen er DONG jo et datterselskab under koncernen, der hedder Finansministeriet, og hvis et af datterselskaberne, som jeg har i min koncern, begyndte at blande sig i ejerforholdene, vil jeg anse det for utidigt,« siger Fritz Schur og samler sin mobiltelefon op fra bordet.

Læs også: Gallup-måling: Danskerne vil ikke af med DONG

Men hvorfor har koncernchef Henrik Poulsen så været på banen?

»Pludselig kom der tvivl om, hvorvidt DONG faktisk havde brug for de her penge. Der lød vurderingen, at selskabet måske kunne udtale sig mere nuanceret end Finansministeriet. Og meldingen var meget klar: Enten får vi en kapitalforhøjelse, eller også hiver vi i håndbremsen,« siger han og fortsætter:

»Altså, det kunne såmænd også godt have været mig, der var ude med den besked. Henrik Poulsen og jeg taler sammen ustandseligt. Det var faktisk ham, der ringede lige nu.«

I 2007 og frem til januar 2008 arbejdede Finansministeriet og Fritz Schur på at børsnotere DONG, men børsnoteringen blev afblæst på grund af uro på finansmarkederne. Dengang sagde Fritz Schur klart, at han ikke ønskede kapitalfonde eller investeringsbanker ind som storaktionærer i DONG. I dag – seks år senere – har et flertal på Christiansborg godkendt, at Goldman Sachs træder ind med en ejerandel på 18 procent.

»Det er det scenario, man har valgt. Og det har jeg ikke nogen indvendinger imod. Goldman Sachs’ tilbud var det bedste, der lå,« siger Fritz Schur.

Han lægger ikke skjul på, at det har været hårdt arbejde at være formand for DONG. Og DONG er langtfra det eneste statsselskab, som Schur har stået i spidsen for. Siden han i 1992 blev valgt ind i bestyrelsen for Klasselotteriet, har han i forskellige perioder siddet i bestyrelserne for Post Danmark, DONG Energy og SAS. 53 år i alt har han talt sig frem til - og tallet stiger stadig, da Fritz Schur ikke har planer om at forlade formandsposten i SAS.

Han afviser at pege på favoritter til DONGs formandsstol, men efter ni år på posten har han tre gode råd.

»For det første skal man have fat i en, som kan forstå den her virksomhed. Og den er ekstremt kompleks. For det andet skal man have en, som har ustyrligt meget tid. Og for det tredje skal man have en, der har elefanthud. En tyndhudet på den post, det duer ikke,« siger Fritz Schur.

En ny formand skal sende DONG på børsen. Jagten på den rigtige kandidat er måske allerede gået i gang.

Læs også: Analyse af 56 miljøteknologiske selskaber