Frisk kapital sikrer DONGs mål før tiden

De 11 milliarder kroner, som nye investorer skyder ind i DONG Energy, betyder, at gælden kan nedbringes til det ønskede niveau inden udgangen af i år.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det statskontrollerede energiselskab DONG Energy har mere godt end dårligt nyt at byde på i regnskabet for årets første ni måneder.

Forventningerne til driftsresultatet (EBITDA) i år kan løftes med en halv milliard kroner til niveauet 13,5-14,5 milliarder kroner. Og nok så vigtigt betyder den kommende kapitaltilførsel fra nye investorer, at gælden kan nedbringes, så målet for gældsniveauet kan nås ved udgangen af i år i stedet for først ved i udgangen af 2014.

DONG er dermed kommet langt med de markante tiltag, som selskabet har foretaget efter et katastrofalt 2012. Der er dog fortsat udfordringer med olie- og gasproduktionen, der byder på nye nedskrivninger, og bundlinjen er stadig langt fra tilfredsstillende.

"Den langsigtede målsætning om, at den justerede nettogæld højst må udgøre 2,5 gange EBITDA forventes nu opfyldt allerede ved udgangen af 2013 forudsat, at den forventede tilførsel af ny egenkapital på 11 mia. kr. gennemføres i år. Den tidligere forventning var at opfylde målet ved udgangen af 2014," skriver DONG Energy i sit regnskab.

Forbedret driftsindtjening og pengestrømme har været med til at sikre, at DONGs voldsomme gæld i år er reduceret med 2,1 milliarder kroner til 29,9 milliarder kroner. Det betyder, at gældsniveauet ved udgangen af tredje kvartal var på 2,8 gange EBITDA - altså svarende til 2,8 års driftsindtjening.

Bundlinjen stadig presset

Ses der på selve regnskabstallene, steg driftsresultatet (EBITDA) til 11,2 milliarder kroner i årets første ni måneder fra 6,6 milliarder kroner i samme periode af DONGs forfærdelige 2012.

Nedskrivninger medfører dog, at DONG fortsat reelt ikke tjener penge af betydning. Bundlinjen for årets første ni måneder viser således blot 52 millioner kroner, hvilket er meget lidt ud af en omsætning på 49 milliarder kroner. Det er dog bedre end sidste år, der bød på milliardtab.

Omsætningen er i øvrigt faldet med 2,2 milliarder kroner på grund af fortsatte problemer i olie- og gasproduktionen.

De nye investorer, som samlet skyder 11 milliarder kroner ind i DONG Energy, er den kontroversielle amerikanske investeringsbank Goldman Sachs samt de danske pensionskasser ATP og PFA. Aftalen ventes fortsat endeligt gennemført i år, som det også blev meddelt tidligere i oktober.

Når kapitaltilførslen er gennemført, vil Goldman Sachs eje ca. 19 procent af DONG, ATP ca. fem procent og PFA ca. to procent.