Frigivne søfolks hjemkomst forsinket

Ventes først til Djibouti tidligt tirsdag morgen. Tre af de fem frigivne gidsler er nu efter eget valg tilbage på "Danica White".

Familierne til de fem frigivne danske søfolk på "Danica White" må væbne sig med tålmodighed. Søfolkenes sejlads til den afrikanske republik Djibouti forsinkes af, at "Danica White" kun kan skyde en fart på 6,5 knob.

Udenrigsministeriets særlige udsending Flemming Gredsted om bord på den eskorterende franske korvet Blaison siger:

- Vi bliver forsinket en dag. "Danica White" har kun motorkraft til at skyde en fart på 6,5 knob. Det kan skyldes, at skibet har ligget stille i længere tid, og at der derfor er begroning på skroget som øger modstanden i vandet, siger Flemming Gredsted til Ritzau.

Han oplyser, at skibene klokken 5 dansk tid rundede Afrikas Horn og nu sejler i Adenbugten med kurs mod Djibouti på roligt vand. De rolige vind- og vejrforhold har gjort, at det tidligere lørdag var muligt for Flemming Gredsted og den franske læge på korvetten via en gummibåd at komme om bord i "Danica White".

- Kaptajnen på "Danica White" skulle have det lægetjek, som de øvrige fire søfolk havde fået om bord på korvetten. Alt var efter omstændighederne i orden. Senere skal alle fem søfolk dog gennem et større lægeligt sundhedstjek, fortæller Flemming Gredsted.

Samtidig med lægetjekket af den danske kaptajn Niels Peter Henze Nielsen ønskede tre af de fire ombordværende danske søfolk på korvetten at vende tilbage til "Danica White", der under sejladsen også assisteres af en forbindelsesofficer fra Søværnets Operative Kommando.

- Det fjerde og sidste danske sømand har valgt at blive på korvetten, han har følt, at han har brug for mere tid og trives godt med de franske søfolk, fortæller Flemming Gredsted, der også oplyser, at alle fem søfolk efter omstændighederne har det godt, og at "humøret er rigtig godt".

/ritzau/