Frigast bliver hos Pandora for at skabe ro

For at undgå ledelseskaos i Pandora melder Christian Frigast, ledende partner i Axcel og næstformand i Pandora, sig klar til en periode mere i bestyrelsen for smykkekoncernen.

»Hvis aktionærerne gerne vil have det, så bliver jeg,« siger Axcel-partner Christian Frigast. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er afgørende for Danmarks største kapitalfond, Axcel, at smykkekoncernen Pandora bliver leveret ordentligt videre til en ny ledelse.

Derfor tilbyder Axcels ledende partner Christian Frigast sig overraskende til en ny periode i Pandoras bestyrelse. Frigast har været en af de personer, som aktionærer og analytikere var overbeviste om ville forlade Pandora og efterlade selskabet i et ledelsesvakuum, når Axcel om kort tid har solgt sin sidste aktieandel på 3,7 procent i Pandora.

Men spekulationerne om hans afgang bliver nu manet til jorden af hovedpersonen selv. Meldingen kommer samtidig med, at Allan Leighton – en af de mest centrale figurer i Pandora gennem flere år – meddeler sin afgang som topchef et år før aftalt, hvilket fik aktiekursen til at dykke med fire procent torsdag formiddag.

»Hvis aktionærerne gerne vil have det, så bliver jeg,« siger Christian Frigast fra Axcel til Berlingske Business.Skal vi forstå dig sådan, at du har tænkt dig at stille dig til rådighed ved generalforsamlingen i marts 2015 selv i en situation, hvor Axcel har solgt sine resterende Pandora-aktier?»Hvis jeg bliver spurgt om det af aktionærerne, vil jeg stille mig til rådighed af én enkelt grund: at sikre kontinuitet i ledelsen. Med en ny direktør og en ny bestyrelse på vej, kan det være, at nogen ser fordele i, at jeg bliver, og i så fald stiller jeg mig til rådighed,« siger Christian Frigast.

Allerede i foråret var der ifølge Berlingskes oplysninger bekymring i Pandoras ejerkreds for, at Pandora kunne blive ramt af et decideret ledelsesproblem, når både formand Marcello Bottoli, topchef Allan Leighton, bestyrelsesmedlem Torben Ballegaard og Axcel-partnerne Nikolaj Vejlsgaard og Christian Frigast ville trække sig stort set samtidig fra selskabets topledelse.

Frygten var, at der ville komme til at mangle historisk viden, brancheerfaring og handlekraft i toppen af Pandora. Spekulationerne om, at topfolkene ville trække sig allerede dette efterår, tog yderligere til, da der blev offentliggjort en række sagsanlæg og en straffesag mod Pandora, som kan komme til at smitte af på de ledende personers omdømme.

Men da Pandora er den bedste investering Axcel nogensinde har foretaget og afgørende for kapitalfondens omdømme, har det været magtpåliggende for Axcels topfolk at trække sig på en ansvarlig måde fra Pandora. Foruden at Frigast nu stiller sig til rådighed for Pandora, har han og den øvrige bestyrelse i smykkekoncernen også sikret sig, at topchef Allan Leighton glider direkte ind i Pandora-bestyrelsen til marts, når han forlader direktørposten.

For at skabe tillid på aktiemarkedet melder Pandora allerede nu ud, at Leighton har sagt ja til at blive ny næstformand i Pandora, og selskabet opretter ganske usædvanligt en ekstra næstformandspost i bestyrelsen til ham.

Dermed taler meget for, at Leighton og Frigast kommer til at sidde som to meget erfarne næstformænd i Pandora, der kan vejlede den nye formand, bestyrelse og direktion. De vil formentlig blive i Pandora i hele 2015, som kan vise sig at blive et indkøringsår for den nye ledelse.

»Jeg ser meget frem til at byde Allan velkommen tilbage som medlem af bestyrelsen, hvilket sikrer den kontinuitet, som vedbliver med at være så vigtig for virksomheden,« siger Christian Frigast.

Axcel får ros for at have gennemtænkt og lagt en ledelseskabale, der tilsyneladende kan sikre den kontinuitet, som var i fare for at forsvinde.

»Det er godt for tilliden til selskabet, at Leighton er blevet overtalt til at gå direkte ind i bestyrelsen, efter at han stopper som topchef,« siger Kresten Johnsen, aktieanalytiker i Nykredit Markets.

Kresten Johnsen havde ikke forventet, at også Frigast selv ville tage en tørn mere i bestyrelsen, men meldingen finder han aldeles positiv set med aktiemarkedets briller.

»Frigast er den ledende person, som i dag har den længste historik med Pandora. Han købte Pandora fra stifteren Per Enevoldsen i 2008 og lærte ham at kende i den forbindelse. Han har været med til at lægge den vækststrategi, som Pandora har kørt efter, og som stadig er gældende i dag. I det lys er det meget positivt, at han melder sig klar til at arbejde en periode i den nye bestyrelse,« siger Kresten Johnsen.

»Men jeg er noget overrasket over det, for det har været den generelle opfattelse, at selvfølgelig ville Axcels to partnere forlade Pandora-bestyrelsen så snart, at de har solgt deres aktier. For så har kapitalfonden ikke noget økonomisk incitament til at lægge sine kræfter i virksomheden længere,« siger han.

Dog har Frigast selv stadig en betydelig portion aktier i Pandora, og hans samlede personlige formue er for nylig blevet vurderet til at udgøre mere end 500 mio. kroner, hvoraf Pandora-aktier udgør langt størstedelen af forklaringen.

Axcel har været den største aktionær i Pandora, siden kapitalfonden i 2008 købte 60 procent af smykkekoncernen for 1,8 mia. kroner. Dengang kaldte Christian Frigast Pandora for »Danmarks bedst bevarede hemmelighed«.

Ved en guldrandet børsnotering i 2010 solgte Axcel en del af sine Pandora-aktier og fik over seks mia. kroner i kassen. Efterfølgende har Axcel haft cirka 33 procent af aktierne i Pandora, men de seneste par år har kapitalfonden solgt gradvist ud.

Senest Axcel solgte en portion aktier var i maj, hvor kapitalfonden fik omtrent fem mia. kroner i kassen. Herefter var Axcels ejerandel på kun 3,7 procent, og Berlingske Business kunne forleden fortælle, at Axcel har tjent i omegnen af 20 mia. kroner i alt på sin investering i Pandora.

Efter et fald på cirka fire procent først på torsdagen rettede Pandora-aktien sig i løbet af dagen og lukkede med et fald på beskedne 1,4 procent. Den nyudnævnte topchef, Anders Colding Friis, ønskede torsdag ikke at give interview om sin fremtid hos Pandora.