Frie sejlere hjælper ikke sømands-gidsler

Prisen for at få de dansker sejlere fri kan ikke bruges som brækjern i forhandlingerne om sømands-gidslerne.

15 millioner kroner for at slippe de syv danskere fri kan ikke bruges som brækjern i forhandlingerne om hurtigt at få frigivet de seks søfolk - heraf to danskere - fra fragtskibet Leopard.

Det siger Hans Tino Hansen, direktør i sikkerhedsfirmaet Risk Intelligence.

- I glæden over, at de syv sejlere er fri ville det være godt at kunne sige det, men det kan vi simpelthen ikke finde belæg for efter de oplysninger, vi har dernede fra, siger Hans Tino Hansen og tilføjer.

- Forskellen er for stor på de to gidsel-sager. De pirater, der har haft sejlerne som gidsler, har familien til sejlerne at forhandle med, hvad enten de vil det eller ej. De pirater, der har sømands-gidslerne har et rederi at forhandle med, siger Hans Tino Hansen.

Han tilføjer, at i virkeligheden ville de pirater, der nu har sluppet den danske familie fri, meget hellere have kapret et fragtskib med besætning fremfor en sejlbåd med syv sejlere.

- Piraterne har brugt lige så mange ressourcer, lige så meget tid, og de har haft lige så mange problemer med sejlerne, som hvis de havde kapret et fragtskib med besætning, som de måske kunne have fået en større løsesum for end sejlerne, siger Hans Tino Hansen.

I princippet ligner de to gidsel-sager hinanden: Piraterne havde kun sejlerne indtil frigivelsen, og de har kun søfolkene, fordi hovedmotoren på det danskflagede fragtskib Leopard fra rederiet Shipcraft ikke kunne starte.

Fragtskibet Leopard blev bordet i farvandet ud for Oman den 12. januar. Fragtskibet, der havde våben og sprængstoffer om bord i lasten, havde netop sat bevæbnede vagter af, da det sejlede ud og blev bordet kort tid efter.

Piraterne tog de seks søfolk - fire filippinere og de to danskere, kaptajn Eddy Lopez fra København og styrmand Søren Lyngbjørn fra Ærø som gidsler.

Rederiet Shipcraft har for længst slået rekorden for, hvor længe danske søfolk eller andre søfolk på dansk-drevne skibe har været gidsler hos somaliske pirater.

I næste uge har rederiets søfolk været gidsler i otte måneder.

/ritzau/