Fremtrædende investeringsbank: Lundbeck-håb ryger i skraldespanden

Amerikansk investeringsbank gnider ekstra salt i det sår, der i slutningen af sidste uge fik Lundbeck-aktien til at styrtdykke. Analytikerne i JP Morgan vurderer nemlig, at det danske medicinalselskabs satsning på et middel mod Alzheimers er på vej i graven.

Lundbeck-topchef Kåre Schultz må se i øjnene, at et af selskabets Alzheimers-håb aldrig nogensinde bliver til noget, mener amerikansk investeringsbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lundbecks aktionærer er for alvor landet på jorden igen, efter at selskabets aktie siden Kåre Schultz' entre som topchef sidste forår er skudt voldsomt i vejret.

Siden Lundbeck i slutningen af sidste uge måtte lægge kortene på bordet og fortælle, at en satsning på et Alzheimers-middel ligner en fuser, har medicinalselskabet fra Valby mistet mere end 17 pct. af sin markedsværdi, hvilket i kroner og ører svarer til et tab på over 9 mia. kr.

I et kort notat om Lundbecks studie-flop konstaterer London-aktiehuset JP Morgan Cazenove, at det danske selskabs middel - kaldet idalopirdin - ser stendødt ud. Det skuffende Lundbeck-studie bærer i øvrigt det nu temmelig misvisende navn Starshine.

»Vi mener, at det er meget usandsynligt, at de to udestående studier vil vise mere positive resultater end Starshine, hvilket betyder, at vi forventer, at idalopirdin i sidste ende vil blive droppet,« skriver JP Morgan i en analyse.

Hos Lundbeck lagde forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen i sidste uge da heller ikke skjul på, at der er stor skuffelse at spore i selskabets forskningsafdeling.

»Vi er skuffede over resultatet af dette studie,« sagde Anders Gersel Pedersen i en yderst kortfattet meddelelse.

Hos JP Morgan ser analytikerholdet trods floppet med Alzheimers-midlet stadig positivt på den danske medicinal-aktie og skriver blandt andet, at markedets forventninger til Lundbecks nylanceringer og profitabilitet ser temmelig konservative ud.

Lundbecks kiks med idalorpidin rammer dog medicinalvirksomhedens selvforståelse som lidt af en mavepuster, da netop udvikling af medicin mod Alzheimers er et absolut kerneområde for selskabet.

Lundbeck har tre stoffer til behandling af Alzheimers i klinisk udvikling - herunder to kandidater i fase tre. Netop midlet idalopirdin, der udvikles med henblik på at forbedre patienternes opfattelsesevne, har Lundbeck tidligere selv beskrevet som en god kandidat til at blive det første nye Alzheimers-middel i mange år.

Et lille kig i statistikkerne viser dog, at Alzheimers i årevis har trodset de fremmeste forskeres forsøg på at løse sygdomsgåden.

Et amerikansk studie fra 2014 viser nemlig, at der i perioden fra 2002 til 2012 blot var et enkelt Alzheimers-medikament, der strøg gennem nåleøjet, mens hele 244 kandidater floppede.