Fremtidsudsigten var ellers så lys for Lars Nørholt – nu kan der blive slukket for Hesalight-chefen

Det er ikke længe siden, at LED-lampevirksomheden Hesalight lignede en eventyrlig succes. Nu er selskabet gået konkurs, stifter Lars Nørholt er sigtet af Bagmandspolitiet, og konkursboet kræver 200 mio. kr. af ledelse og revisor.

Tidligere direktør i lampevirksomheden Hesalight, Lars Nørholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Foto/Scanpix

»Et væksteventyr« var den formulering, mange valgte at bruge om LED-lampevirksomheden Hesalight fra Roskilde, der fra en spæd begyndelse skød hurtigt i vejret.

Hesalight blev stiftet i 2009 af iværksætteren Lars Nørholt, der havde ambitioner om at kunne måle sig med elektronikverdenens helt store spillere som Osram og Philips.

Lars Nørholt ville levere økonomiske og energibesparende LED-lys store kunder på verdensplan, og den lille virksomhed kunne bryste sig af at have et af de største udvalg af varer.

Uheldet så ud til at være vendt til en varm opdrift for eventyrfirmaet, der på blot et enkelt år voksede med 500 procent, og det lille firmas bemærkelsesværdige præstation vakte stor opsigt.

I 2016 havde firmaet en egenkapital på over 40 mio. kr., og dets værdi blev vurderet til at ligge over en milliard kr. Eventyret har dog som alle en slutning, men for Lars Nørholt og det nu skrinlagte Hesalight ser den ikke ud til at være lykkelig.

Bagmandspolitiet ransagede i oktober Hesalights hovedkontor, efter at Erhvervsstyrelsen meldte selskabet til politiet, og Lars Nørholt er sigtet af Bagmandspolitiet på baggrund af forhold i Hesalight.

Han blev i 2016 hvirvlet ind i en længere række sager, der skulle vise sig kun at udvikle sig til det værre og til sidst blive skyld i Hesalights fald.

Hesalight havde store investorer som Pensiondanmark og Dansk Capital, der havde investeret mange millioner kr. i virksomhedens erhvervsobligationer. Disse investorer krævede dog svar fra direktøren, da det kom frem, at Hesalight havde reklameret med kunder, som efter egne udsagn ikke havde handlet med LED-virksomheden. Og spørgsmålene fra investorerne blev snart til flere, da Lars Nørholt, som i sit salgsmateriale til investorerne havde smykket sig med en uddannelse fra CBS, pludselig ikke kunne redegøre for selv samme uddannelse.

I salgsmaterialet stod der, at han havde en bachelorgrad i regnskab og finansiering fra CBS, som skulle være bestået i 1998. Men CBS kunne over for Børsen oplyse, at det ikke var sandt. Lars Nørholt havde kun bestået første del af Diplomuddannelsen i 1995.

Børsen kunne i går fortælle, at kurator i konkursboet har stævnet Hesalights revisor samt den tidligere ledelse for 200 mio. kr. Sagen er ikke afsluttet endnu, og man kan ifølge Lars Nørholt selv forvente at høre mere fra ham.

Til Børsen sagde han i november sidste år:

»I skal vide, at uanset hvor meget jeg ligger ned lige nu – så kommer jeg tilbage.«

Det viste sig at være sandt, da det nu er kommet frem, at Lars Nørholt har været involveret i en anden LED-virksomhed ved navn Citilio – som også ligger i Roskilde.