Fremtidens mobil set fra Barcelona

Mobilverdenen gør klar til noget stort – men hvad det præcis er, hvornår det sker, og hvem der er med, fortoner sig i det uvisse. Berlingske Business rapporterer fra verdens største mobilmesse.

Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


BARCELONA: Billigere avancerede mobiltelefoner, truende forstoppelse, kinesere i kulissen – og så lidt mere af alt det, vi kender i forvejen.

Det er budskaberne fra verdens største og vigtigste mobilmesse, Mobile World Congress, der i den forgangne uge samlede alt og alle fra televerdenen i Barcelona i det nordøstlige Spanien.

Sammensmeltningen mellem computer og mobiltelefon fortsætter, man kan lidt mere af det hele, men det er svært at finde noget, som slår én ned af stolen af overraskelse. Der er ingen ny iPhone, som kan ryste televerdenen, ingen ny Google, som pludselig leverer et nyt og gratis styresystem til telefonerne, og ingen ny e-bogslæser fra Amazon, som skubber til den etablerede forlagsbranche.

Billigere, avancerede mobiltelefoner er på vej. De store mobilproducenter vil i år rykke ud med nye modeller, der – uden tilskud – vil ramme det magiske 100 euroniveau.

Finske Nokia, der står bag to af hver fem solgte mobiltelefon i verden, kommer med sine første avancerede mobiltelefoner til 100 euro, og det skal få langt flere til at kaste sig ud i for alvor at bruge telefonerne til andet end tale og små tekstbeskeder. I dag koster de billigste Nokia-telefoner i den klasse 120-130 euro. Nokia stillede til stor undren uden en eneste ny telefon på messen.

Lige nu tjener mobilproducenterne bedst på netop avancerede telefoner, som til gengæld koster teleselskaberne mest i tilskud, fordi de netop gerne vil have kunderne til at bruge data – gå på nettet, hente og sende elektronisk post m.m. – og dermed blive større forbrugere.
Sydkoreanske Samsung, der er verdens næststørste mobilproducent, forventer at tredoble salget af avancerede telefoner i år.

Eksplosion truer


Brugen af data fra de avancerede mobiltelefoner og især bærbare PCer med mobilmodem er eksploderet og betyder mange steder, at mobilnettene er ved at nå bristepunktet. Derfor forestår nye, store investeringer for teleselskaberne i mere kapacitet og snart også endnu hurtigere mobilnet, eftersom folk har vænnet sig til, at ventetiden er fortid. Men hvor datamængden i 2010 ifølge analysefirmaet Informa ventes at vokse med 50 procent, vil teleselskabernes indtjening på området kun stige med 13 procent.

Internetgiganten Googles topchef, Eric Schmidt, forsøgte i sin første tale på messen nogensinde at overbevise televerdenen om, at Googles mange nettjenester er en væsentlig årsag til, at flere bliver fortrolige med at gå på nettet fra en mobiltelefon. Google er blevet beskyldt for at nasse på teleselskaberne ved hele tiden at kræve, at mobilnettene udbygges, så Google kan komme rullende med alle sine tjenester uden selv at investere i at nå ud til kunderne.

»Den eksplosion, I ser i databrug nu, er dejlig. Jeg kan forsikre jer om, at I vil få jeres penge ind igen,« sagde han beroligende.
Den truende forstoppelse forsøges både løst ved at sende data ned i fastnettet og videre derfra og ved at gøre klar til morgendagens supermobilnet, LTE eller mere folkeligt 4G. Også her står kineserne klar i kulissen til at rykke ud og sætte sig på både mobilnet og- telefoner.

Om tre år vil ZTE – verdens sjettestørste mobilproducent og næststørste leverandør af datakort – sælge den nye LTE-teknologi til samme pris som 3G-nettet i dag,« siger ZTEs teknikchef i Europa og Nordamerika, Xie Junshi, til svenske Dagens Industri.
Det vil navnlig presse svenske Ericsson, der er en af verdens største leverandører af mobilnet, -master og -udstyr.

Kinesernes indtog har udløst faldende priser, for de store – Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks, Ericsson m.fl. – vil selv have de prestigefyldte ordrer hjem. Der hviskes sågar i krogene om, at kineserne skal være villige til at medfinansiere de nye net for at få ordrerne i hus.

Kun begyndelsen


»Man har længe spurgt, hvad der er ’killer-applikationen’ (det, der skaber det store gennembrud, red.) ved mobile data. Det er selve mobiliteten. Det giver muligheder, som vi ikke har drømt om før, og denne udvikling ændrer kundernes opførsel. Vi er kun ved begyndelsen – der kommer så meget mere,« siger Kenneth Karlberg, præsident for hele mobilforretningen i Telia, Nordens største teleselskab.

Sigende for dagens tilstand er dog, at det gentagne gange under verdens største mobilmesse med verdens nok mest vidende og mest flittige mobilbrugere samlet på et sted blev drøftet, om nu også alle telefonens netfunktioner var slået fra, så man ikke risikerede en kæmpe regning, når man kom hjem...