Fredede Nykredit-kunder risikerer store prisstigninger

Nykredit arbejder på at få hævet bidragssatserne for en gruppe kunder, der på grund af et gammelt tilsagn har lave bidragssatser. Konkurrencemyndighederne forventer afgørelse senest til september 2017.

En gruppe kunder i Nykredit betaler markant mindre i bidrag end resten af koncernens kunder. Det vil topchef Michael Rasmussen lave om på. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe boligejere med realkreditlån i Nykredit har siden 2003 været begunstiget af et gammelt tilsagn, der sikrer dem forholdsvis lave bidragssatser. Men nu vil Nykredit have hævet bidragssatserne for disse kunder markant, og dette er Konkurrencerådet ved at undersøge muligheden for.

Konkurrencerådet skriver i en meddelelse, at Nykredit har anmodet rådet om at revurdere det gamle tilsagn, og at rådet forventer at være klar med en afgørelse i sagen senest 30. september 2017.

Lovede lave priser ved fusion

Tilsagnet blev givet af Nykredit i 2003, da Nykredit fusionerede med Totalkredit og dermed satte sig på 42 procent af det danske realkreditmarked.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen frygtede, at Nykredit/Totalkredit-koncernen i kraft af sin store markedsandel ville kunne styre priserne på realkreditmarkedet. Derfor endte Nykredit med at måtte give et tilsagn om, at bidragssatsen på privatkundernes realkreditlån ville blive holdt på maksimalt 0,50.

Sidenhen ønskede Nykredit at hæve priserne i form af bidragssatserne, men konkurrencemyndighederne slog fast, at tilsagnet stadig gjaldt. Dog havde konkurrencemyndighederne ikke sikret sig, at også Totalkredit blev omfattet af tilsagnet, og derfor har Nykredit-koncernen siden 2010 udstedt alle nyudlån via Totalkredit, hvor der ikke er noget loft på bidragssatsen.

Tilbage stod lånene i Nykredit Realkredit, hvor omkring 140.000 kunders lån for omkring 180 mia. kr. stadig var omfattet af loftet på bidragssatsen på 0,50. (I dag er der omkring 83.000 kunder med lån for omkring 90 mia. kr. tilbage i gruppen)

Efter forhandlinger med konkurrencemyndighederne i 2011 fik Nykredit dog lov til at hæve bidragssatserne i en femårig periode gældende fra 1. april 2012 til 31. marts 2017. Argumentet fra Nykredit var, at blandt andet højere kapitalkrav gjorde det dyrere at formidle lånene, hvorfor der var behov for en stigning i bidragssatserne.

Dermed fik Nykredit frem til 31. marts 2017 tilladelse til at sætte bidragssatsen på fastforrentede lån med afdrag op til 0,55, mens bidragssatsen på øvrige låntyper måtte sættes op til 0,60. For Nykredit betød det en ekstra indtjening på 100-200 mio. kr. om året, oplyste Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Nykredit vil fjerne loftet helt

Men Nykredit ønsker nu, at loftet helt fjernes, således at Nykredit frit kan prissætte realkreditlånene. Som udgangspunkt vil Nykredit gerne have gruppen af fredede kunder prismæssigt op på det niveau, som kunderne i Totalkredit betaler.

I Totalkredit ligger bidragssatsen på 0,74 på fastforrentede lån, 0,90 på F-Kort-lån og 1,18 på F1- og F2-lån for at tage nogle eksempler.

»Det er Nykredits opfattelse, at det er mest rimeligt og mest gennemsigtigt at stille alle koncernens kunder lige, sådan at alle vores kunder betaler den samme bidragssats for den samme type lån. Det har vi også meddelt konkurrencemyndighederne. Hvis konkurrencemyndighederne deler vores opfattelse, vil vi arbejde på at stille kunderne i Nykredit Realkredit mere lige med kunderne i Totalkredit,« skriver Nykredit i en kommentar på koncernens hjemmeside.

Konkurrencerådet vil nu behandle Nykredits anmodning. Frem til en afgørelse ligger klar, har Nykredit fået tilladelse til at forlænge de midlertidige forhøjelser.

»Nykredit har bedt os om at revurdere det oprindelige tilsagn fra 2003, som vedrører et loft over bidrag på Nykredit-lån. Revurderingen af det oprindelige tilsagn kræver mere analyse, og vi regner med at have en endelig afgørelse senest 30. september 2017. Den afgørelse vi har truffet i dag vedrører det midlertidige tilsagn fra 2011, som gav lov til at løfte bidragene en smule i lyset af blandt andet finanskrisen. Vi har besluttet at forlænge det midlertidige tilsagn med op til seks måneder, eller indtil vi har taget stilling til Nykredits oprindelige tilsagn fra 2003,« siger formand for Konkurrencerådet Christian Schultz i en meddelelse.

Ifølge Nykredit-koncernens årsrapport for 2015 havde Nykredit ved udgangen af 2015 lån for 109 mia. kr., som er underlagt tilsagnet om loftet på 0,50. I dag er det tal nede på omkring 90 milliarder kroner. Det svarer til omkring otte pct. af koncernens samlede realkreditudlån på godt 1.100 mia. kr.