Franskmænd vil købe TDCs problembarn fra alperne

Orange vil købe TDCs schweiziske selskab for at forhindre sin tyske konkurrent i at få fodfæste, men prisen er mange milliarder mindre, end TDC selv gav for det i de gode år.

Arkivfoto: Torben Christensen / Scanpix
Læs mere
Fold sammen
TDCs sidste rigtige udlandsbastion, mobilselskabet Sunrise i Schweiz, kan komme på franske hænder.

France Telecom, Frankrigs svar på TDC, har ifølge flere schweiziske medier lagt billet ind på at købe Sunrise fra TDC gennem datterselskabet Orange. Allerede sidste år skal France Telecom have budt på Sunrise men blev afvist, fordi buddet var for lavt.

Det skete også, da France Telecom lige før sommerferien i 2008 forgæves forsøgte at overtage Telia, Nordens største teleselskab. Telias bestyrelse afviste buddet som for lavt.

Vil ikke have tyskere ind

Sunrise, som TDC købte for den svimlende sum af 35 milliarder kroner på det værst tænkelige tidspunkt tilbage i 2000, har de seneste dage indgået et vidtrækkende samarbejde med T-Systems, som ejes af Deutsche Telekom, Europas største teleselskab.

Anonyme branchekilder siger til det schweiziske finansugemagasin Cash, at det synes »sandsynligt«, at Orange vil købe Sunrise. Prisen anslåes til maksimalt tre-fire milliarder euro (22,3-29,8 milliarder kroner).

France Telecom vil for alt i verden undgå, at Deutsche Telekom får fingrene i Sunrise. Et fælles Orange-Sunrise vil næppe få de schweiziske konkurrencemyndigheder til at hæve øjenbrynene men vil give hovedkonkurrenten, det nationale teleselskab Swisscom, øget konkurrence.

Den danske syge

TDC ejer Sunrise 100 procent, og i begyndelsen bibragte det mange penge til den slunkne TDC-kasse. Siden er alle tilkøb blevet nedskrevet voldsomt i telebranchen. Sunrise har i mange år været betragtet som TDCs guldæg, men »den danske syge« - benhård konkurrence på teleområdet - har gjort det sværere at kravle mod alpetinderne. TDC har sat sin fyrede koncernchef, Jens Alder, med i bestyrelsen for Sunrise. Jens Alder blev hentet til TDC fra Schweiz' svar på TDC, Swisscom, og har stor viden om netop konkurrencesituationen i Schweiz.

TDCs køb i september i år af Tele2 i Schweiz for 224 millioner kroner anses for endnu et skridt mod at sælge Schweiz fra.

Samme Jens Alder sagde i et interview med Berlingske Business i oktober 2007, at TDC vil være ude af Schweiz om »to-tre år«.

Ingen kommentarer

TDC ønsker ikke at kommentere rygter og spekulationer, oplyser TDC til Business.dk. Samme holdning har France Telecom.

»Det er et markedsrygte, og den slags kommentere vi ikke,« siger en talsmand for det franske selskab.