Franske vinbønder raser over nordmænd

Det er ikke nemt at være norsk restauratør og brygmester. Franske vinbønder kræver nu, at en norsk restaurant og en norsk sodavand skal ændre navn, fordi navnene angiveligt er for tæt på »champagne«.

Restauratør Geie Hagbarth Andresen, der ejer restauranten »Champagneria« i Oslo fik i denne uge fransk vrede at føle. Det skriver dn.no.

Via en norsk advokat har champagneproducenterne i Frankrig forlangt, at restauratøren ændrer sig navn, og det er nu op til de norske myndigheder, hvordan sagen ender.

De samme champagneproducenter har ikke ligget på den lade side. Samtidig med at har gået efter restauratøren, har de kastet sig over det lille norske bryggeri Macks Ølbriggeri.

Producenterne har tvunget bryggeriet til at ændre navnet sodavanden »Frukt Champagne«, som bryggeriet lancerede helt tilbage i 1895, til »Fruktsjamp«. Men det navn er angiveligt også for meget for de franske champagneproducenter.

I stedet vil franskmændene nu have sodavanden til at hedde »Fruktsjimpanse«.

»Vores virksomhed er en lille spiller og har ikke mange ressourcer at bruge på sådan en sag. Jeg vurderer, at det er alvorligt ment, men der er jo også noget parodisk over, at de føler sig truet af en nordnorsk sodavandsproducent,« siger bryggeridirektør Harald Bredrup til dn.no.