Franske banker skal reducere aktiviteter i skattely

Franske banker kan ikke både modtage statsstøtte og have stribevis af filialer i skattely, tordner præsident Nicolas Sarkozy, der har pålagt Frankrigs største pengeinstitutter at reducere aktiviteterne i skattely.

Antallet af franske koncerners filialer i skattely er firdoblet de seneste fem år – og bankerne fører an. Navnlig BNP Paribas, som staten i dag ejer 19 procent af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pierre Boussel/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: »Er det normalt, at en bank, som vi garanterer lån for eller som vi bevilger egenkapital, uden nødvendigvis at have hele eller del af kapitalen, fortsætter med at arbejde i skattely? Svaret er nej!«

Allerede sidste efterår langede den franske præsident Nicolas Sarkozy ud efter de franske bankers mange filialer i skattely, og for nylig måtte topcheferne for landets seks største pengeinstitutter igen stille til reprimande i Elysée-palæet.

De skal vise sig »eksemplariske« ved slet og ret at reducere deres omfattende aktiviteter i de 42 lande, der er tilbage på OECDs såkaldte grå liste – altså lande, der har lovet at indføre organisationens standarder, men endnu ikke implementeret dem.

I modsat fald falder der brænde ned, lod præsidenten forstå, eksempelvis i form af beskatning af transaktioner mellem bankerne og de finansielle offshore-centre.

De franske myndigheder har dog også fået en vis direkte indflydelse på pengeinstitutterne, eftersom staten som modydelse for 156 milliarder kroner i krisehjælp i løbet af relativt kort tid er blevet storaktionær i flere private banker.

Hvilket dog hidtil ikke har fået bankerne til at lægge strategien om.

Ifølge en opgørelse, som magasinet Alternatives Economiques har foretaget, er antallet af franske koncerners filialer i skattely firdoblet de seneste fem år – og bankerne fører an.

Navnlig BNP Paribas, som staten i dag ejer 19 procent af, har hele 189 filialer i skattely – og så har magasinet ligesom OECD ikke talt eksempelvis Storbritannien og Holland med, der af mange eksperter reelt anses for skattely.

Forstående banker
Men det vil der nu endelig blive gjort noget ved, lovede Crédit Agricoles topchef Georges Pauget, så snart han var kommet ud af det forgyldte præsidentpalæ: »De franske banker har været eksemplariske i spørgsmål om aflønning af handlere. De vil også forstå sig på at udvide intiativet til spørgsmål om skattely,« sagde Pauget, der dog ikke gjorde klart hvilke typer filialer eller aktiviteter, der bliver berørt.

I forbindelse med skattesvindel er det navnlig private banking-aktiviteter, der har skattemyndighedernes interesse, og selvom franske banker – ligesom de danske – officielt nægter at medvirke til skattesvindel, viser en undersøgelse foretaget af Le Parisien noget andet.

Under dække af at være en rig ejendomsmægler og -udlejer kontaktede en af avisens journalister blandt andet den franske sparekasse Crédit Mutuels filial i Luxembourg, Nord Europe Private Bank for at forhøre sig om muligheden for at lade indtægter fra franske lejemål gå ind på en konto i fyrstedømmet uden det franske skattevæsens vidende.

»De kan vælge ikke at opgive indtægterne til skattevæsenet, det vedkommer ikke os. De skal vide, at skatteinspektørerne aldrig henvender sig til os, men til dem. Uden instruks fra dem gør vi ikke noget,« lød det beredvilligt fra den luxembourgske filial, der oplyste, at en medarbejder flere gange om ugen rejser til Paris for at møde kunder.

Banken viste sig også særdeles forstående, da journalisten spurgte, om ikke det kunne lade sig gøre at sætte 350.000 euro fra et boligsalg ind på en diskret konto.

»Hvis De ikke ønsker det skal være officielt, udgør det ikke noget problem. Beløbet skal simpelthen overføres til os via en monegaskisk eller schweizisk bank.«