Fransk vindkæmpe indtager Danmark

For første gang nogensinde stiller den store franske vindmølleproducent Alstom en mølle op i Danmark. Det sker på testcenteret i Østerild.

Testcenter Østerild . Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er langt fra Østerild til Paris. Men snart kan thyboerne sige »bonjour« til en ny 150 meter høj nabo. Den franske vindmøllerproducent Alstom får nemlig opstillet sin flagskibsmølle i det nationale testcenter for vindenergi, og det bliver franskmændenes første mølle på dansk jord.

»Jeg vil gerne byde Alstom hjerteligt velkommen til Danmark,« siger Jan Serup Hylleberg, der er administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

»Deres indtog understreger, at Danmark er et centralt omdrejningspunkt, når det kommer til udvikling af ny mølleteknologi.«

Alstom er indtil nu mest kendt inden for Frankrigs grænser, men de senere år har producenten gjort sig bemærket flere steder. Blandt andet med introduktionen af deres 150 meter høje Haliade-mølle, der er på hele 6MW. Og det er den mølle, der nu skal rejses i Thy. Testcenteret blev åbnet for bare to år siden under stor protest fra miljøaktivister, der blandt andet lænkede sig til flere maskiner på byggepladsen. Det levede testcenteret dog igennem, og nu kan man oven i købet melde alt udsolgt. For ud over Alstom lejer Vestas endnu en mølleplads, og dermed er alle fire testpladser optaget.

God mulighed for små spillere

Selvom det er en Alstom mølle, der rejses i Thy, så er det rettelig EDF Nouvelles Energies, der har lejet pladsen. EDF har flere vindmølleparker under udvikling i Frankrig, så det er ikke hvem som helst, der nu kommer til Danmark.

EDF er dog stadig en relativt ny spiller på offshore-området, men det er forventningen, at Alstoms 6MW skal bruges på havet. Her regerer danske Vestas og i særdeleshed den tysk-danske konkurrent Siemens. Selvom de to store spillere nok helst havde bølgerne i fred, er der alligevel en god business case i Alstoms indtog i Danmark, mener Jan Serup Hylleberg:

»Det betyder, at der kommer fokus på Danmark og de danske virksomheder. Det betyder, at Alstom kommer tættere på den danske værdikæde, og mon ikke det kaster noget samarbejde af sig på den lange bane,« siger han.

»Det er aldrig let at komme i samarbejde med store, udenlandske producenter, men i og med, at de tester og udvikler og afprøver i DK, så er det et udtryk for, at der er nogle muligheder i Danmark, som også er attraktive for dem«.

Det er DTU, der driver testcenteret, og herfra oplyser man, at prøvestandene overdrages i midten af næste år.