Fransk-tysk pres for adgang til krypterede beskeder

Ministre kræver, at efterretningstjenester får en bagdør til at kunne lytte og læse med i mobilapps. Forslaget har allerede medført skarpe reaktioner.

 Tysklands og Frankrigs indenrigsministre, Thomas de Maiziere og Bernard Cazeneuve, ønsker oven på de seneste terrorhandlinger i Europa at give efterretningstjenesterne mere adgang til også krypteret kommunikation, som terroristerne i stigende grad anvender for at koordinere deres aktioner. Foto: Stephane de Sakutin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN

Frankrig og Tyskland vil tvinge teleselskaber og andre udbydere af mobile beskedtjenester som WhatsAp og iMessage til at bryde ind i en af de mest centrale teknologier på Internettet og få adgang til krypterede beskeder for at kunne efterforske terrorisme.

Den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, vil ifølge nyhedsbureauet Reuters have EU-Kommissionen til at pålægge selskaberne til at samarbejde med efterretningstjenesterne, som har store problemer, fordi mange islamiske militante kommunikerer gennem krypterede beskedtjenester. Derved kan kommunikationen ikke aflyttes, sådan som den kan på de almindelige sociale medier.

Kryptering øget efter Snowden-afsløringer

»Hvis en sådan lovgivning blev indført, ville det gøre det muligt for os at stille krav på europæisk niveau til selskaber, som ikke vil samarbejde,« sagde han i Paris på en konference med sin tyske ministerkollega Thomas de Maiziere og understregede, at lovgivningen bør gælde både selskaber i og uden for EU.

Oven på afsløringerne af massiv amerikansk spionage og aflytning, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden siden juni 2013 har afdækket ved at offentliggøre tophemmelige dokumenter om de mange og særdeles omfattende sporings- og aflytningsprogrammer, har stadig flere virksomheder indført kryptering af kommunikationen.

Senest har det Facebook-ejede WhatsApp gjort det til standard, at al kommunikation krypteres. Google og Apple har begge i nyeste udgaver af deres mobilstyresystemer Android og iOS, slået automatisk kryptering til, så dokumenter, billeder, film, musik, beskeder m.m. lagres krypteret på telefonen, ligesom brugen af de største e-mailtjenester på nettet - som Googles Gmail og Microsofts Hotmail/Outlook - er nu også som standard krypteret som reaktion på afsløringerne.

I forvejen krypterer f.eks. banker forbindelsen, når man bruger sin netbank.

Kritik fra datatilsyn

Efterretningstjenester og undersøgere har beklaget sig over, at krypteringen forhindrer dem i at kunne efterforske forbrydelser og aflytte kommunikationen mellem f.eks. terrormistænkte.

»Krypteret kommunikation mellem terrorister udgør en udfordring under efterforskningen. Løsninger må findes for at sikre effektiv efterforskning, samtidig med at borgernes digitale ret til privatliv sikres gennem stærk kryptering,« hedder det i den fælles udtalelse fra de to ministre, som understreger, at de ikke ønsker at forbyde kryptering.

Bernard Cazeneuves tanker er blevet kritiseret skarpt af eksperter i privatlivets fred og borgerrettighedsorganisationer. De advarer mod tanken om at installere såkaldte »bagdøre« i den software, som krypterer kommunikationen, og som skulle sikre, at efterretningstjenester altid kan læse og lytte med.

»Hvordan skulle vi så kunne forhindre terrorister i at skabe deres egne, krypterede apps og som konsekvens nyde et højere sikkerhedsniveau end brugere, som intet har at skjule,« skrev en række forkæmpere for privatlivets fred - heriblandt direktøren for det franske datatilsyn, CNIL - i et indlæg i dagbladet Le Monde mandag.

Giganter: Sikkerheden bør tværtimod øges

De store amerikanske teknologigiganter kritiserer også forslaget.

»Det er bestemt forståeligt, at nogen vil besvare de nylige tragedier (terrorangrebene i Paris og Nice, red.) med bagdøre og bedre adgang for myndighederne, men svækket sikkerhed vil i sidste ende gøre onlinesystemer mere sårbare over for alle typer af angreb fra terrorister til hackere. Dette bør være tidspunktet, hvor man øger sikkerheden - ikke svækker den,« siger Christian Borggreen, europadirektør for den amerikanske lobbyorganisation CCIA, der repræsenterer bl.a. Facebook og Google, til Reuters.

Frankrig og Tyskland ønsker også en større sammenkøring af de databaser med personlige oplysninger, som findes i Europa, f.eks. om visa, mulige militante trusler i Schengen-området, flygtninge og flypassagerer.