Fransk storbank planlægger milliardbonus efter kriselån

Den franske storbank BNP Paribas planlægger at udbetale omkring 7,5 milliarder kroner i bonus til med­arbejderne i investeringsdivisionen – efter at have modtaget omfattende offentlig krisestøtte.

Foto: Pierre Verdy/AFP. Topchefen i den franske storbank BNP Paribas, Baudouin Prot, svarer her på spørgsmål fra journalister efter et møde med den franske premierminister. Bankens udmelding om udbetaling af 7,5 mia. kr. i bonusser har rejst en politisk storm i Frankrig.
Læs mere
Fold sammen
PARIS: Den franske storbank BNP Paribas står til at komme godt ud af krisen – lidt for godt, synes oppositionen i Frankrig.

Landets største bank har nemlig ikke kun bedrevet et overskud på 35 millliarder kroner i første halvår af 2009. En talsmand indrømmer – efter en kulegravning foretaget af avisen Libération – at man planlægger at udbetale omkring 7,5 milliarder kroner i bonus til medarbejderne i investeringsdivisionen BNP Paribas Corporate and Invest­ment Banking. Eller knap 440.000 kroner i gennemsnit til hver af divi­sionens 17.000 med­arbejdere.

Et løfte fra præsidenten
Og det harmonerer skidt med et løfte fra præsident Nicolas Sarkozy, der i forbindelse med en redningspakke på i alt 2,7 billioner kroner til landets seks største pengeinstitutter – herunder 2,4 billioner kroner i form af lånegarantier – lovede, at der ikke ville blive udbetalt bonus for 2009 i de banker, der havde fået offentlig støtte.

Oppositionen taler om en skandale og beskylder Sarkozy for at have været håbløst naiv og ikke stillet tilstrækkeligt håndfaste krav til bankerne i forbindelse med krisepakken.

»Det er uforståeligt, at når bankdirektørerne er i knibe, så er det offentlige penge, der bjærger dem, og når det går bedre for bankerne, bjærger de sig selv,« siger det grønne europaparlamentsmedlem Daniel Cohn-Bendit til avisen Le Parisien.

»Det eneste middel vis-à-vis banker, der er reddet med offentlige penge, er at have en lovmæssig regulering for at kunne forhindre udbetaling af bonus og at forhøje skatterne, så de ikke gør det mere. Det er i øvrigt, hvad (USAs præsident Barack, red.) Obama vil gøre,« siger Cohn-Bendit, hvis forslag dog afvises af finansminister Chri­stine Lagarde.

BNP Paribas hævder, at niveauet for bonusudbetalingen – der beregnes ud fra forholdet mellem indtæger og udgifter – ligger »meget under konkurrenternes«.

Sarkozy har på sin side foreløbig blot gentaget, at han kræver, at de franske banker skrupelløst overholder en vag målsætning vedtaget af G20-landene i april om at »kompensationstrukturerne er i overensstemmelse med virksomhedernes langsigtede mål og forsigtig risikopolitik«. Og her er der ikke noget at komme efter, mener nationalbankdirektør Christian Noyer, som er blevet bedt om at se på sagen.

»Ud fra det vi ved, så ja, det er faktisk i overensstemmelse med G20-reglerne,« siger Noyer.

BNP Paribas’ topchef Baudouin Prot var fredag indkaldt til samtale med pre­mierminister François Fillon, og 25. august skal bank­direktøren stille til møde med Sarkozy i Elysée-palæet.

Og her håber både oppositionen og aktionærforeningen SOS’ småinvestorer, at Sarkozy skruer bissen på og tvinger landets største pengeinstitut til at skrotte bonusplanerne, så børshandlerne opfordres til ikke at fortsætte som før. I stedet kan banken passende aflevere de 7,5 mia. kr. i den stærkt forgældede statskasse, mener småinvestorerne.

BNP Paribas »ville aldrig have kunnet samlet et så stort overskud, hvis den ikke havde fået 5,1 mia. euro (38 mia. kr., red.) fra staten, – altså fra skatteyderne – som led i støtteplanen for banksektoren«, påpeger foreningen.