Fransk piratknald får bremsen

Man kan ikke bare trækker Internet-stikket ud hos dem, der ulovligt kopierer film og musik, uden at der foreligger en dommerkendelse, siger det franske forfatningsråd. Afgørelsen er et nederlag for præsident Nicolas Sarkozy.

Den franske kulturminister Christine Albanel måtte svare på mange spørgsmål, efter at landets højeste retsinstans havde sagt nej til regeringens forslag om at kappe netpiraters forbindelse uden en dommerkendelse. Foto: Miguel Medina, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En vigtig del af den franske plan om at trække Internet-stikket ud hos dem, der ulovligt kopierer film og musik, har fået et skud for boven af det franske forfatningsråd.

Forfatningsrådet skal se på, om love er forenelige med landets forfatning. Afgørelsen er et nederlag for præsident Nicolas Sarkozy, der har været en varm fortaler for den såkaldte »three strikes« (tre skud) - nemlig: første gang en advarsel pr. e-post, næste gang en advarsel pr. brev, tredje gang bliver Internet-forbindelsen lukket.

Forfatningsrådet mener, at det er en menneskeret at have »fri adgang til offentlige tjenester på nettet«. Kun en dommer skal kunne afbryde forbindelsen.

Nej fra EU

Den franske lov blev for nylig forkastet af Europa-Parlamentet, der ikke vil have den indført generelt, fordi der skal en dommerkendelse til, før et så drastisk indgreb finder sted. Både den franske nationalforsamling og senatet har ellers godkendt loven, som skulle gøre det muligt at lukke forbindelsen i op til et år hos dem, der overtræder lovgivningen.

Nederlaget i Forfatningsrådet betyder, at kultur- og kommunikationsminister Christine Albanel nu skal ændres på lovteksten.