Fransk millionbøde truer Facebook

Det franske datatilsyn kræver, at det sociale netværk senest om tre måneder ophører med at registrere ikke-Facebook-brugeres færden på nettet.

Facebook overvåger også folk, der ikke har en Facebook-konto, og det skal stoppe straks - ellers vanker der bøder, siger flere landes datatilsyn. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrig stiller sig nu op i køen og truer Facebook med bøder, hvis verdens største, sociale netværk ikke straks ændrer på den måde, som personfølsomme data om brugerne og andre på nettet behandles på.

Det franske datatilsyn, Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL), har skriftligt meddelt Facebook, at det senest om tre måneder skal ændre måden at indsamle og bruge oplysninger om brugerne på, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. Ellers vanker der bøder på op til 1.500.000 euro (11 millioner kroner). Facebooks overskud i 2015 var på 3,69 milliarder dollars, svarende til 68,7 millioner kroner om dagen.

Krav: Stop overvågning af ikke-brugere

CNIL kræver, at Facebook blandt andet fortæller alle, som ikke har en Facebook-konto, at deres internetsurfing bliver sporet gennem Synes om-knapper på nettet. Samtidig skal Facebook direkte bede om et ja fra folk til, at Facebook må indsamle oplysninger om brugernes religiøse overbevisning, seksuelle orientering og andre personfølsomme oplysninger. Endelig har CNIL beordret Facebook til at holde op med at overføre data til USA, nu hvor EU-Domstolen har kendt den 15 år gamle dataudvekslingsaftale mellem EU og USA, »Safe harbour«, ulovlig. Facebook har et europæisk datacenter i Luleå i det nordlige Sverige og oplyste i januar, at endnu et vil blive bygget i Clonee i Irland, hvor Facebook har europæisk hovedkontor.

CNIL har valgt at offentliggøre sine krav »på grund af alvoren i overtrædelserne og antallet af mennesker, som påvirkes af Facebook-tjenesten«. CNIL anslår selv, at det drejer sig om 30 millioner.

Facebook afviser fortsat at gøre noget forkert og understreger, at den børsnoterede, amerikanske virksomhed følger lovgivningen.

Strammere krav til privatliv

Frankrig er det femte land, der spænder stropperne omkring Facebook. Holland og Spanien lagde for, og siden har Belgien og Tyskland sluttet sig til.

Facebook har i Belgien lovet at indstille indsamlingen af ikke-brugernes internetfærden. Samtidig vil offentlige Facebook-sider dog ikke længere være tilgængelige for ikke-brugerne.

EU-Kommissionen, de 28 EU-lande og Europaparlamentet nåede lige før jul efter fire års forhandlinger til enighed om at stramme databeskyttelsen i Europa fra 2018 og gøre reglerne ens i hele EU. Her bliver der blandt andet indført skrappe bøder på op til fire procent af en virksomheds årlige omsætning, hvilket for giganter som Facebook vil være en betragtelig sum. For 2015 ville maksimumbøden være på 717,2 millioner dollars eller 5,35 milliarder kroner.

Læs CNILs brev til Facebook (på fransk, PDF)

Rettelse 2016-02-09 kl. 10:10: Maksimumbødestørrelsen var fejlagtigt angivet til 150.000 euro men er 1.500.000 euro, som svarer til 11 millioner kroner.