Fransk forbud mod import af svineprodukter fra USA og Asien

Frygt for farlig svinesygdom med navnet PED får nu de franske veterinærmyndigheder til at forbyde import af kødprodukter fra svin fra bl.a. USA og Mexico. Sygdommen har kostet livet for mio. af smågrise i Nordamerika og Asien.

Svinefarm i Elma, Iowa, USA Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrig vil nu forbyde import af produkter, der er baseret på svin, og levende svin fra USA, Canada, Mexico and Japan. Det sker som led i kampen mod en frygtet virus, der har kostet livet for millioner af smågrise i Nordamerika og Asien, skriver Reuters.  

PED, som også bliver kaldt Porcine endemisk diarré, rammer pattegrise og nyfravænnede grise. Bliver en stald med grise smittet, bliver mange af dyrene syge og en del af dem dør, ifølge Videncenter for Landbrug under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer med hovedsæde på Axelborg i København. 

Virussen har kostet syv mio. unge svin livet,  siden PED første gang blev opdaget i USA for omkring et år siden. Smitten kom sandsynligvis til USA via foder fra Kina.

»Sygdommen bekymrer os, fordi de økonomiske konsekvenser vil blive dramatiske, hvis den rammer vores farme i Europa, navnlig i Frankrig,« siger vicegeneraldirektør og chefveterinær i Frankrigs landbrugsministerium til Reuters.

Det var i England i 1971, at der første gang blev lavet en diagnose på sygdommen. Den har af ukendte årsager aldrig givet store problemer i Europa. Men der blev imidlertid slået international alarm, da sygdommen blev diagnosticeret i Asien i 1982, fordi PED gav store problemer. Der blev udviklet en effektiv vaccine. Sygdommen var derfor under kontrol indtil 2010. Efterfølgende opstod uheldigvis en ny variant af PED i Kina, hvor grisene ikke var beskyttet mod traditionelle PED vacciner.

Alle aldersgrupper af grise kan blive angrebet af PED, men hos slagtesvin og ældre grise, er symptomerne ofte mildere end hos pattegrtise. Hos søer er der observeret manglende lyst til at æde og nedsat mælkeproduktion.

Hvad så med Danmark? Herhjemme er der aldrig påvist PED, oplyser Videncenter for Landbrug.
 
Grise med PED bør ifølge centret have behandling med antibiotika for at undgå følgeinfektioner. Grisene skal overvåges nøje og deres nærmiljø optimeres mest muligt. Smitten spredes nemt via gødning. Enten direkte fra gris til gris eller via støvler, mennesker, kanyler og foder. Og der er jo netop gennem kinesisk foder, at amerikanerne mener, at den frygtede dyresygdom er kommet til USA, Canada og Mexico.