Fransk domstol langer milliardbøde ud til storbank

Storbanken UBS er onsdag idømt bøde på 3,7 milliarder euro for at have hjulpet klinter med skatteunddragelse.

Bradley Birkenfeld, en tidligere amerikansk UBS-ansat, er whistleblower og har både hjulpet amerikanske og franske myndigheder med deres efterforskning af storbanken. Her ses han, da han i oktober 2018 var i retten i Paris. Eric Feferberg/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En af verdens største formueforvaltere, UBS AG, er ifølge nyhedsbureauet AFP onsdag dømt for ulovligt at have hjulpet franske kunder med at gemme milliarder af euro i skattely.

Konkret er banken kendt skyldig i at have hjulpet klienter med at hvidvaske gevinsten fra skatteunddragelse ved en domstol i den franske hovedstad, Paris.

Der er ifølge flere medier tale om en række bøder til en samlet værdi af 4,5 milliarder euro, hvad der svarer til svimlende 33,5 milliarder kroner.

Det er ifølge Reuters det største beløb i fransk historie.

Bøderne er udstukket til henholdsvis UBS' schweiziske hovedkontor, bankens franske afdeling samt fem ledende medarbejdere. Sidstnævnte har desuden modtaget betingede fængselsdomme.

- Beslutningen er ufattelig. Vi vil appellere, siger UBS' ledende jurist, Markus Diethelm, til det store presseopbud ved retssalen i Paris.

- Vi har ikke set hverken fakta eller håndfaste beviser, siger han ifølge Reuters og andre medier.

En appelsag vil kunne strække sig over flere år, og imens den står på, vil bødebetaling være sat på standby.

Appel eller ej faldt UBS' aktiekurs med to procent onsdag, hvor dommen blev afsagt.

/ritzau/