Fransk atomproducent skjulte farlige fejl i årtier

Franske Areva, der er en af verdens største producenter af atomkraftværker, er kommet under hård kritik.

I årtier har franske Areva leveret potentielt fejlbehæftet udstyr til atomkraftværker verden over. Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere

I årtier har franske Areva leveret potentielt fejlbehæftet udstyr til atomkraftværker verden over. Areva er en af verdens største producenter af atomkraftværker.

Problemerne har sendt inspektører fra en stribe forskellige lande til Arevas fabrikker for at finde ud af, om de udgør en sikkerhedsrisiko.

Det skriver Wall Street Journal.

»Jeg har arbejdet i Frankrig i over 30 år, og jeg troede slet ikke, at dette her kunne ske i dette land. Vi har sandsynligvis kun set toppen af isbjerget,« siger den uafhængige atomenergikonsulent Mycle Schneider til Wall Street Journal.

Inspektioner har vist, at der er en stribe problemer for Areva, mere specifikt selskabets stålværk Le Creusot, der laver komponenter til blandt andet atomkraftværker.

Det hele startede med, at der blev fundet en stålkomponent på et atomkraftværk i Frankrig, der havde en forkert sammensætning, der gør den mindre holdbar.

Efterfølgende blev der fundet en stribe filer hos Le Creusot, der indikerer, at ansatte på Le Creusot i flere årtier har skjult problemer i produktionen og forfalsket papirer, der involverer komponenter solgt til hele verden.

Det har ført til, at to atomkraftværker blev lukket ned i Frankrig i sommer af frygt for sikkerheden. Samtidig skal inspektører nu gennemgå alle filer for alle komponenter produceret til atomkraftværker siden 1960.

»Jeg er bekymret, fordi der hele tiden kommer flere og flere problemer frem i lyset,« siger Kerri Kavanagh, USA's udsendte inspektør.

»Det, vi har opdaget hos Le Creusot, er åbenlyst uacceptabelt,« siger Julien Collet, vicedirektør hos de franske atomkraftsikkerhedsmyndigheder.

Ifølge Areva stoppede forfalskningerne af dokumenter i 2012, da kvalitetskontrollen hos Le Creusot blev flyttet fra et internt kontor i stålværket til en anden fabrik.