Frankrigs rigeste mand gav 1,5 milliard kroner til Notre Dame – nu er han rykket op i 100 milliarder dollar-klubben

Kun tre mennesker i verden har en formue på over 100 mia. dollar, og den senest ankomne i den eksklusive klub er Frankrigs rigeste mand, luksuskongen Bernard Arnault. Han er mest kendt for LMVH, der tæller alt fra Dior til Dom Perignon, og han var blandt de milliardærer, der efter Notre Dame-branden gav store beløb til restaurering af kirken.

Bernard Arnault, der er formand og topchef for LVMH – Moët Hennessy Louis Vuitton – er blevet verdens tredjerigeste person på at sælge luksus til hele verden. Han var også blandt de tidlige investorer i Facebook og Netflix. Her er han til LVMH Innovation-prisuddeling i Paris i maj 2019. »Jeg hader fortiden. Det, der interesserer mig, er fremtiden,« har han udtalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Lopez/AFP/Ritzau Scanpix

Mens verdens opmærksomhed har været vendt mod den franske protestbevægelse De Gule Veste, har 2019 været et stærkt år for Frankrigs allerrigeste.

Ifølge Bloomberg har landets 14 milliardærer siden årets begyndelse øget formuen mere end noget andet lands velhavere. Og ingen har mere kronede dage end luksuskongen Bernard Arnault, der i juni meldte sig ind i klubben af »centimilliardærer« med en formue på over 100 mia. dollar (ca. 665 mia. kr.).

Her findes kun tre mennesker: Jeff Bezos, Amazon-grundlægger, Bill Gates, medgrundlægger af Microsoft, og altså monsieur Arnault. Siden januar er han blevet over 35 mia. dollar rigere, hvilket svarer til en forøgelse på over 50 pct., viser Bloombergs milliardærliste.

Det er gyldne tider for verdens største luksuskoncern, LVMH, der tæller over 70 brands fra modehuse som Christian Dior over Dom Perignon-champagne til luksusrejser med Orientekspressen. 2018 gav et rekordresultat, og aktiekursen er i år steget så kraftigt, at Bernard Arnault på bare en enkelt dag i januar tjente 4,3 mia. dollar (knap 29 mia. kr.).

Bernard Arnault med tre af sine børn: Antoine (tv.), Delphine og Alexandre (yderst til højre). Fire af hans fem børn arbejder også i LVMH-koncernen med Delphine som den højest placerede til måske engang at tage over efter Arnault. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominique Faget / AFP / Ritzau SCanpix.

Som flere franske milliardærer er den nu 70-årige Bernard Arnault både beundret og frygtet: beundret for sit fremsyn, sin bedrift og sin sans for verdens modestrømninger, men også frygtet for sin evne til at ligge på lur og udnytte svage øjeblikke til at slå til med de ufatteligt mange opkøb, der siden 1980erne har skabt luksusgiganten.

Det er ikke uden årsag, at den altid ulasteligt klædte franskmand med de stålblå øjne også går under tilnavnet »ulven i kashmirfrakke«.

Frankrigs i dag største børsnoterede virksomhed startede ellers med en lidet glamourøs opvækst i den falmede industriby Roubaix i Nordfrankrig. Her beskæftigede Arnaults familie sig egentlig med byggeri og siden ejendomsvirksomhed.

Den store chance kom, da Arnault i 1984 overtog en konkurstruet tekstilvirksomhed for én symbolsk franc. Gemt i konkursboet var en juvel, modehuset Christian Dior, og blot fem år senere havde Arnault kapital nok til at udnytte stridigheder mellem familierne bag det fusionerede Moët Hennessy Louis Vuitton – i dag LVMH – til at sætte sig på både aktiemajoritet og formandspost.

I dag påpeger han gerne, at man dengang gjorde nar af ham, når han erklærede, at han ville skabe verdens første luksusgigant.

Notre Dame

Undervejs har der også været kontroverser. Franskmændenes blandede følelser over for store formuer kom senest til udtryk, da Arnault og ærkerivalen Francois Pinault efter branden i Notre Dame-katedralen overgik hinanden i at donere penge til restaureringsarbejdet. Det måtte være for at fiske efter skattefradrag, hed det sig. Og hvad med andre værdigt trængende?

»Der er noget smålighed og jalousi i luften,« konstaterede Arnault i april på LVMHs årlige generalforsamling.

»I mange andre lande ville vi blive takket,« sagde han.

Derpå forklarede han, at han for længst havde brugt alle skattefradrag på at bygge kunstmuseet Louis Vuitton Foundation i Paris, der reelt er en gave, som inden for 50 år overgår til offentligt eje. Arnault er en af verdens største kunstsamlere.

Selv om fire af hans fem børn nu arbejder i LVMH, taler den 70-årige rigmand sjældent om at give stafetten videre. Og han er ikke færdig med at sætte sig mål, sagde han for nylig til Financial Times.

»Jeg har altid kunnet lide at være nummer et. Jeg fik ikke succes på klaveret. Jeg fik ikke succes i tennis. For mig er succes at nå et punkt, hvor alle mine hold og vores koncern er nummer ét i verden. Vi er stadig små. Vi er kun lige kommet i gang. Det er sjovt. Vi er nummer ét. Men vi kan nå meget længere.«