Frankrig vinder international vækstkonkurrence

Den femtende fejring af finalisterne fra den globale iværksætterdyst EY World Entrepreneur Of The Year endte med fransk sejr i Monaco. I sin takketale udtrykte vinderen håb om en bedre fremtid for Syrien og et budskab om at huske sin menneskelighed.

Foto: studio.phenix. Den franske vinder, Mohed Altrad, har han med sin ledende virksomhed inden for byggematerialer, Altrad Group, opnået status af milliardær. Hans historie er blevet til en selvbiografisk roman, som er undervisningsmateriale i nogle af Frankrigs skoler.
Læs mere
Fold sammen

MONACO: Det var under fransk jubel, at vinderen af dette års udgave af den verdensomspændende iværksætterdyst EY World Entrepreneur Of The Year blev afgjort i Monaco.

Konkurrencen samler hvert år toppen af verdens vækstvirksomheder og bliver også kaldt "erhvervslivets Oscar-uddeling". Men på trods af de røde løbere, smukke kjoler, champagne og cigarer, stod det hurtigt klart, at vinderens historie var alt andet end glamour.

Fra podiet fortalte Mohed Altrad sin personlige historie som syrisk beduin, hvis tolvårige mor døde under fødslen af ham. Han blev hyrde og forbudt at gå i skole, men lykkedes med tiden alligevel at komme på universitetet, emigrere til Frankrig og opnå en ph.d. i datalogi.

Siden har han med sin ledende virksomhed inden for byggematerialer, Altrad Group, opnået status af milliardær. Hans historie er blevet til en selvbiografisk roman, som er undervisningsmateriale i nogle af Frankrigs skoler. Og i sin virksomheden sætter Mohed Altrad i høj grad individet i centrum og advokerer for accept af multikulturel forskellighed.

Netop de meget menneskelige aspekter var ifølge dommernes formand, Rebecca MacDonald udslagsgivende for, at dette års trofæ enstemmigt tilfaldt Frankrig og Mohed Altrad.

"Som dommer hører man den ene fantastiske historie efter den anden. Men så kom årets vinder ind, og for første gang var jeg målløs. Det er en fortælling om en overbevisende og globalt succesfuld forretning - men også en meget menneskelig og personlig historie," sagde Rebecca MacDonald efterfølgende på et pressemøde.

Under prisuddelingen understregede hun dog over for samtlige finalister, at de hver især allerede var vindere i deres respektive lande og kun kunne være stolte. Danmarks finalist var i år IT-virksomheden Sitecore, og her har man ros tilovers for vinderen.

"Det er en fantastisk og ærlig vinder. Hans historie er utrolig, og han gør noget for andre, der går længere end bare forretningen. Sejren er fuldt fortjent," siger medstifter Lars Nielsen og roser samtidig Mohed Altrads takketale.

Læs mere om Lars Nielsens oplevelser fra konkurrencen på hans blog

Fra podiet var vinderens besked til de 1.200 tilhørere, at man altid har mulighed for at ændre skæbnen, uanset hvor dystert udgangspunktet ser ud. Og som syrer udtrykte han derfor et håb for genrejsning af sit tidligere land, som han mener "ikke længere eksisterer".

"Mit håb er, at I ikke kun ser på jeres virksomheder som et middel til at tjene penge. At I ikke bliver robotter, men bevarer jeres menneskelighed og gør en forskel. Selv små ting kan samlet vokse sig større," sagde Mohed Altrad.