Frankrig prøver igen at trække netstikket

Ny udgave af omstridt forslag om at lukke for Internet-forbindelsen hos netpirater vedtaget.

Den franske kulturminister, Frédéric Mitterrand, taler for en ny lov, som skal kunne kappe Internet-forbindelsen hos folk, der henter piratkopier på nettet. Loven blev vedtaget med 285 stemmer mod 225. Foto: Patrick Kovarik, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Franskmændene er fortsat indstillet på at trække stikket til Internet hos folk, der bliver taget i at hente ulovlige kopier af film og musik. Men nu skal en domstol først sige god for handlingen.

Et flertal i den franske nationalforsamling godkendte tirsdag en ny udgave af den omstridte lov, som tidligere blev kaldt »tre skud«. Efter to advarsler skulle Internet-udbyderen nemlig kunne afbryde forbindelsen. Nu vil lovbryderne få to advarsler (først pr. e-post, siden med anbefalet brev), hvorefter sagen sendes til en domstol. Den skal så kunne lukke netforbindelsen i op til et år, ligesom der kan gives op til 300.000 euro (2,27 millioner kroner) i bøde.

Ikke alt er på plads

Parlamentet måtte ændre lovteksten, efter at den franske forfatningsdomstol slog fast, at det kun er en domstol, der kan træffe en så afgørende beslutning.

Men den socialistiske opposition har efter afstemningen meddelt, at også den nye lov skal forelægges forfatningsdomstolen. Den blev i juli godkendt af det franske senat men skal - før den kan ophøjes til lov - vinde flertal i en lille komité i både nationalforsamling og senat.

Forkæmpere for beskyttelsen af privatlivets fred mener, at loven truer retstilstanden. Loven, som har fuld opbakning fra film- og musikbranchen, har været en af præsident Nicolas Sarkozys mærkesager.