Frankrig lokker iværksættere med attraktiv startpakke

Hvordan får man flere af de eftertragtede tech-iværksættere til at slå sig ned i sit land? Den franske regering har et bud.

»The French Tech Ticket« starter officielt i januar, og indtil videre er planen at dele 50 legater ud om måneden i første periode, der løber i ti måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et økosystem af en vis størrelse er alfa og omega, når det handler om at skabe en start-up-scene i en nation. Kloge hoveder tiltrækker andre kloge hoveder.

Det ved man i startup-hubs som Barcelona, Berlin og London. Problemet for andre regioner og storbyer er ofte at få iværksætter-økosystemet op i en størrelse, som kan kaste seriøse synergieffekter af sig. Nu er den franske regering tilsyneladende klar med en mindre, men alligevel interessant løsning.

Ifølge den amerikanske tech-hjemmeside »Techcrunch« vil Frankrig nemlig snart begynde at udlodde startpakker, der skal lokke udenlandske iværksættere til at slå sig ned i Frankrig.

Pakken består angiveligt af en ny type iværksætter-visum, et legat på op til 25.000 euro (185.000 kroner), gratis kontorpladser hos en inkubator i Paris og derudover en fast tilknyttet, engelsktalende mentor.

Konceptet kaldes på engelsk »The French Tech Ticket«. Programmet starter officielt i januar, og indtil videre er planen at dele 50 legater ud om måneden i første periode, der løber i ti måneder.

Der ser ud til at komme nogle restriktioner på, hvem der kan søge. Det ser ikke ud til, at det bliver et krav, at startup-virksomheden bliver etableret i Frankrig, men der skal muligvis være en fransk nationalitet blandt ejerne. Derudover bliver det et krav, at iværksætterne arbejder i Frankrig i mindst seks måneder, selv om forhåbningen givetvis er, at de kloge hoveder efterfølgende bliver i nationen.

The French Tech Ticket kan meget vel være inspireret af et koncept fra Latinamerika. I 2010 iværksatte regeringen i Chile nemlig et lignende program, som ifølge Techcrunch var eftertragtet. Det er ikke mindst fordi, at det for unge, driftige mennesker kunne ses som en mulighed for at kombinere den entreprenante ånd med rejselysten.