Frank Jensen langer ud efter egne vejfolk

Københavns overborgmester retter kritik mod kommunens egne embedsfolk for ikke at have udformet tiltrækkeligt stramme kontrakter med entreprenører. Nye forslag til at lette trafikken er klar.

Overborgmester Frank Jensen (S) vil ikke have, at medarbejderne i Teknik- og Miljø­forvaltningen sidder med hænderne i skødet. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), kritiserer kommunens egne folk, efter at det tidligere på ugen kom frem, at entre­prenører er sprunget fra vejarbejde, selv om arbejdet ikke var gjort færdigt. Kommunens egen teknik- og miljøforvaltning skal fremover stramme kravene kraftigt til entre­prenørerne.

»Nu skal Teknik- og Miljøforvaltningen lægge en helt anderledes linje, når man udstikker rammerne for bygnings- og vejarbejdet her i byen,« siger Frank Jensen.

Berlingske skrev tidligere på ugen, at Københavns Kommune er utilfreds med entreprenører, der springer fra et vejarbejde, inden det er afsluttet. De har i flere tilfælde forladt afspærrede veje i en periode, fordi de fik en anden og mere lukrativ opgave, lød det fra centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen Niels Tørslev, der mener, at kommunen savner sanktionsmuligheder.

Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) sagde dengang til Berlingske, at hun er klar til at give kommunerne bedre muligheder for at gribe ind over for entreprenørerne. Men Frank Jensen mener, at kommunens egne folk allerede nu bør stramme op.

»Teknik- og Miljøforvaltningen skal ikke bare sidde med hænderne i skødet. Det er dem, som udstikker rammerne, og det er ikke godt nok, hvis de bare siger, at andre skal gøre noget,« siger overborgmesteren.

Han siger, at den nuværende situation i den københavnske trafik er meget problematisk. Han vil ved hjælp af flere nye forslag sikre, at københavnerne fremover lettere kan komme igennem trafikken. Blandt andet skal entreprenørerne have bedre incitamenter til at få gjort arbejdet hurtigt færdigt, og de skal afspærre vejene mere hensigtsmæssigt.

»Med disse nye initiativer er det helt klart målet at øge fremkommeligheden. Vej­arbejderne skal overstås så hurtigt som muligt. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, så de, som har adgang til at lukke vejbaner, cykelstier og fortove, får lukket hullerne så hurtigt som muligt,« siger Frank Jensen.

Udmeldingen kommer, efter en undersøgelse foretaget af Berlingske Research blandt næsten 1.400 københavnske virksomheder tidligere på ugen viste, at op imod 70 pct. mener, at fremkommeligheden er forværret inden for de seneste fire år. Hele 40 pct. mener, at de trafikale problemer skader deres mulighed for at drive forretning.

Bekymret Venstre-borgmester

Pia Allerslev (V), der er kultur- og fritidsborgmester, kalder tallene for »stærkt bekymrende«. Hun mener, at Frank Jensen selv har en stor del af skylden, fordi han ikke har haft tilstrækkelig opmærksomhed på, hvordan de trafikale problemer rammer de københavnske virksomheder.

»Dette handler om en borgmester, som dybest set ikke er interesseret i fremkommeligheden for biler, og derfor har han set gennem fingrene med det, som er sket. Der er en overborgmester her i byen, som ikke helt forstår, hvor vigtig fremkommeligheden er for den almindelige vækst,« siger Pia Allerslev.

Hun mener, at Frank Jensen bør fokusere langt mere på, hvor meget det omfattende vejarbejde rammer forretningslivet.

»Det er meget ærgerligt, at overborgmesteren med al den prestige, han har sat ind for at skabe vækst, ikke har været villig til også at have fokus på det her. Vi kan altså ikke leve af at cykle rundt på vores ladcykler og servere caffe latte for hinanden. Vi er nødt til at have produktivitet blandt virksomhederne,« siger Pia Allerslev.

Pia Allerslev vil have de enkelte projekter overstået hurtigere.

»Når vi sætter gang i et anlægsarbejde, hvor der ikke er meget beboelse, skal der arbejdes i døgndrift. Så må det koste lidt mere, men til gengæld bliver det hurtigt afsluttet,« siger Pia Allerslev.

»Valggas«

Frank Jensen kalder Pia Allerslevs udmelding for valggas forud for kommunalvalget 19. november.

»Pia Allerslev og Venstre har prioriteret skattelettelse og ikke at være med i budgetter flere år i træk. Venstre og Konservative har valgt at sætte sig uden for og pege fingre. Jeg er optaget af at finde løsninger og få tingene til at fungere,« siger Frank Jensen.

København er i øjeblikket særligt hårdt plaget af omfattende vejarbejde, der både skyldes det store metroarbejde, nye fjernvarmerør og en lang række andre store projekter.