Frank Jensen i front for byggefremstød

Københavns overborgmester jagter udenlandske investorer på verdens største ejendomsmesse. Han er en af landets mest erfarne politikere, men karrieren har også budt på strid modvind.

Overborgmester Frank Jensen på besøg i Vestre fængsel for at høre om JUVU (Københavns Kommunes Job og Uddannelse til Varetægtsfængslede Unge), misbrugsbehandling og fængslets undervisnings-/behandlingsinitiativer. Her taler han med en ung indsat. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske frontfigur på den internationale ejendomsmesse Mipim i Cannes, overborgmester Frank Jensen (S), er netop sluppet igennem en af karrierens mere barske stunder. Han foreslog for få uger siden, at Københavns Kommune skulle producere og sælge hash for at hæmme bandekriminaliteten.

Straks blev krabasken svunget over Jensen ikke bare af borgerlige lederskribenter, Berlingskes Groft Sagt-panel og alskens politiske modstandere, men også af socialdemokratiske partifæller på Christiansborg.

Der skal dog mere til at ryste den ungdommeligt udseende, men politisk uhyre erfarne nordjyde, der har prøvet ikke så lidt i sine mange år i politik.

Som ung arbejdsmarkedsforsker blev han valgt til Folketinget i Nordjylland, hvor han blandt andet var kendt som bingovært på lokal-TV. Få år efter, i 1992 ved det blodige socialdemokratiske formandsopgør, holdt han anbefalingstalen for Svend Auken. Mange havde nok takket nej til den tjans, fordi Auken stod til at tabe stort til Poul Nyrup Rasmussen, men Frank Jensen gik på talerstolen og talte varmt for Auken.

Nyrup vandt dog som ventet og blev et lille år efter statsminister. Og i 1994 hentede han den da 33-årige Frank Jensen ind på ministerholdet.

»Røde Frank«

I 2001 faldt Nyrup-regeringen, og efter endnu et socialdemokratisk nederlag var det tid til et nyt formandsopgør, denne gang med Frank Jensen som kandidat for »Auken-fløjen«. Modstanderen var EU-parlamentarikeren og folketingsdebutanten Helle Thorning-Schmidt, som vandt opgøret klart.

Trods sin meget større erfaring var Frank Jensen for rød, mente et flertal blandt socialdemokraterne dengang. Kan hænde, at en enkelt eller to fortryder i dag.

Ved næste valg forlod Frank Jensen Folketinget og politik og fik to direktørposter, men så sendte Thorning bud efter ham.

Ritt Bjerregaard ville nemlig stoppe efter en enkelt periode som overborgmester i København, og Frank Jensen var partiets bedste bud på en afløser, mente Thorning – og efterfølgende også en masse vælgere.

Siden kommunalvalget i 2009 har Frank Jensen siddet solidt på posten som førstemand i landets suverænt største kommune, og i efteråret kunne partiets sløje form på landsplan knap mærkes i København, hvor Jensen var flere hestelængder foran de andre spidskandidater i stemmetal.

Han kan glæde sig over, at indbyggertallet er steget konstant i hans borgmestertid – og forventes at vokse med yderligere 100.000 frem til 2025.

Plads til at bygge

Men selv om pensionskasser, mange hjemlige investorer og en del udenlandske skyder penge i blandt andet Ørestad og Nordhavn, må der gerne komme endnu flere udlændinge, og det er en af grundene til, at Frank Jensen deltager i årets store sammenkomst for alverdens ejendomsfolk. Meget sker i tæt parløb med Malmø-borgmester og partifælle Katrin Stjernfeldt Jammeh, for en del af markedsføringen sker i regi af »Copenhagen-Malmö Region«.

København slår på, at hovedstaden faktisk er blandt de ret få storbyer, som har masser af plads til at udvide og bygge.

Selv bor Frank Jensen på Islands Brygge, en af de bydele med gang i kraner og entreprenørgrej.

Vejnavnet Jens Otto Krags Gade er meget passende for en ærkesocialdemokrat. Ikke alene var Frank Jensens far borgmester i det nordjyske, sønnen Lasse Frimand Jensen strøg ved det nylige kommunalvalg ind i Aalborg byråd, og hustruen Jane Frimand Pedersen har været aktiv i partiet i årtier.

Politisk har Frank Jensen som overborgmester samarbejdet tæt med især Radikale og til dels SF og Enhedslisten, men har i perioder også fået et eller flere borgerlige partier med i budgetaftalerne. Jensen vil i erhvervskredse nok selv slå på, at personskatten ligger blandt de ti laveste i landet samt at han har luget ud i lokale erhvervsskatter og sænket den særlige dækningsafgift på firmaejendomme, selv om den store tilflytning kræver massive investeringer i børnehaver, skoler og andre kommunale byggerier.

Men blå blok er ikke helt glade for Jensen, for kommunens solide økonomi burde i deres øjne udløse lavere skat og grundskyld - og så er der senest det med hashen.

Skulle den dukke op som tema på Mipim, bør Frank Jensen måske satse på, at de udenlandske investeringer kommer fra Holland. Her er storbyerne som bekendt allerede præget af lovlig hashduft.