Fra svinefarmen til direktørstolen: Mød Novos nye topchef

Han har lært allermest om ledelse og arbejde som barn på en gård. Nu sætter Lars Fruergaard Jørgensen sig i spidsen for et landets allerstørste virksomheder på et historisk udfordrende tidspunkt.

Topdirektør i Novo stopper. Jobbet som administrende direktør overtages af Lars Fruergaard Jørgensen Lars Fruergaard Jørgensen, koncerndirektør i Novo Nordisk, holder oplæg på businessseminar om kvinders vej til topledelsen i Berlingske konferencesal tirsdag d. 24. november 2015. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mange topchefer til børsnoterede selskaber har jyske svinefarme mon avlet? Velsagtens ikke særlig mange. På den måde er Lars Fruergaard Jørgensens opstigning bemærkelsværdig. Torsdag blev han formelt peget på som den næste topdirektør i Novo Nordisk, et af landets største virksomheder, den største i Skandinavien målt på børsværdi.

49-årige Lars Fruergaard Jørgensen er vokset på en svinefarm nær Skals ved Viborg, og i et interview med Berlingske Business har han tidligere peget på sin opvækst på gården som »den vigtigste lære i livet«.

»Jeg er opdraget til, at får du en opgave, så skal du selvfølgelig løse den og helst uden at stille dumme spørgsmål. Det er jeg taknemlig for. Det er sådan set, den evne, jeg bruger i dag. Jeg har selvfølgelig gået på gymnasiet og fået en akademisk uddannelse, men jeg bruger det ikke særligt meget. Grundkilden er det, jeg lærte hjemme på gården i Skals.«

De sidste 25 år har han stået i lære i Novo, hvor han gradvist har arbejdet sig op gennem rækkerne. Han startede i 1991 som en del af det første kuld i Novos interne graduateprogram, hvor han arbejde med økonomi og regnskabsaflæggelse og karrieren i Novo har bragt omkring til USA, Japan og Holland, hvor han har været udstationeret.

De seneste år har han siddet som koncerndirektør og haft ansvaret for Novos Corporate Development, der har fokus på virksomhedens langsigtede strategi.

Spørger man rundt omkring vil de fleste pege på Lars Fruergaard Jørgensen som det »sikre valg«. Reelt syntes den eneste reelle udfordrer at have været Jakob Riis, der har leveret overbevisende resultater som koncerndirektør med fokus på det kinesiske marked. Her har vækstraterne været overrumplende gode, og efter det seneste regnskab - hvor fremgangen i Kina var et af få lyspunkter - pegede flere på Jakob Riis som favorit til at overtage tronen i Bagsværd.

En af dem, Kjeld Birch, managing partner i headhunterfirmaet SAM Executive Search med særligt fokus på medicinalbranchen, erklærer sig selv en anelse overrasket over, at valget i sidste endte faldt på Lars Fruergaard Jørgensen.

»Det er en lille overraskelse. De to har været udpeget, som de, der lå længst fremme i førerfeltet, og med de udfordringer, Novo Nordisk har lige nu, virkede det oplagt med en ny topchef med en kommerciel profil,« siger Kjeld Birch.

Dermed ikke sagt, at Lars Fruergaard Jørgensen er et ueffent valg.

»Lars Fruergaard er vældig kendt og respekteret for det, han har stået for, og han har leveret alle de steder, han var været. Han er det mere sikre valg, og der er ingen tvivl om, at han kender Novo Nordisk og hele den kompleksitet, der er i selskabet,« siger Kjeld Birch.

Hovedpersonen selv mener sig godt klædt på til den nye opgave, fastslog han, da han mødte verdenspressen i Bagsværd ved middagstid torsdag. Novos bestyrelsesformand, Göran Ando, påpegede flere gange, at den kommende Novo-topchef er en fremragende problemknuser. Og det er da også et af de karaktertræk, som Lars Fruergaard Jørgensen selv fremhæver som en særlig styrke.

»Jeg er født med en pæn stor næse, så jeg har en god næse for, hvor vi har udfordringer, og hvad der skal til for at løse dem,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.