Fra stor mand til lille mand

Deroute. Niels Valentin Hansen nød tidligere stor respekt i lokalsamfundet i Roskilde, men som syndebuk for krakket i 2008 er han gået i skjul.

Droppet straffesag: Bankdirektør er lettet -arkivfoto af Niels Valentin Hansen - København, Mandag /ritzau/ Roskilde Banks tidligere direktør havde aldrig frygtet den straffesag, som nu er droppet mod ham. Roskilde Banks tidligere direktør Niels Valentin Hansen er lettet over, at Bagmandspolitiet har opgivet at føre en straffesag mod ham og resten af bankens tidligere ledelse.)
Læs mere
Fold sammen

Der var smil og anerkendende nik fra de lokale på gågaden i Roskilde, når de passerede bankdirektør Niels Valentin Hansen.

Siden han blev ansat som direktør i 1978, havde han gjort den lille lokalbank med et overskud på ti millioner kroner til landets femtestørste bank med et overskud på knap 700 millioner kroner i 2006. Samtidig var banken vældig engageret i lokalsamfundet bl.a. med sponsorater af en række sportshold. Aktiekursen, der lå i kurs 83 i 2002, var på fem år næsten ottedoblet til kurs 657 og havde – på papiret – gjort aktionærerne i byen og omegnen velhavende.

Selv havde Niels Valentin Hansen sikret sig en ordning, der gav ham lov til at købe to pct. af aktiekapitalen til en favorabel kurs. Med den store kursstigning betød ordningen, at han kunne købe aktier for omkring 20 millioner kroner og sælge dem igen for omkring 131 millioner kroner. kr. Desuden havde han sikret sig en årlig livsvarig pension på 3,6 millioner kroner.

Ansvarlig for deroute

Smil og glæde blev dog afløst af vrede i 2008, da det stod klart, at den 126-årige bank efter alt for lempelig långivning måtte erklære sig konkurs efterladende de 33.000 aktionærer med værdiløse aktier – aktier, der for manges vedkommende var købt for lånte penge.

Som adm. direktør – og dermed med det overordnede ansvar for banken – gennem 28 år blev Niels Valentin Hansen af mange holdt ansvarlig for bankens deroute. Lagt for had i hjembyen lukkede han sig inde i den store villa med udsigt over fjorden – et hus, han senere er fraflyttet.

I 2009 konkluderede en advokatundersøgelse, at der er sket massive svigt i Roskilde Bank.

Niels Valentin Hansen blev sammen med den øvrige ledelse meldt til Bagmandspolitiet af Finanstilsynet, men Bagmandspolitiet oplyste i april 2012, at de opgav sagen.

Niels Valentin Hansen er dog stadig en del af det søgsmål på en milliard kroner, som Finansiel Stabilitet står bag.

Sagen forventes for Østre Landsret i 2015 og afsluttet i 2017. Niels Valentin Hansen har – ligesom flere af de andre sagsøgte – lavet den såkaldte konefinte, hvor værdier såsom boligen er overdraget til konen, så de ikke kan inddrages i en eventuel erstatning.