Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sig Skype, og de fleste tænker på de dansk-svenske iværksættere Janus Friis og Niklas Zennström.
Men en del af den historie handler også om »den estiske mafia« – en klynge estiske programmører og nytænkere, der har været med til at gøre Estlands hovedstad, Tallinn, til et af verdens startup-centre.
Det er også historien om Ahti Heinla. Han var en af hovedkræfterne bag Skype og har både før og siden været med i en stribe estiske startup-selskaber både som teknologisk hjerne og investor.
Og han har en ny mission: Han vil gerne have, at din næste pizza bringes til din hoveddør af en sekshjulet robot, der under en halv time efter bestilling kommer rullende på fortovet.
»Vi vil gøre for lokal udbringning, hvad Skype gjorde for telekommunikation,« skriver han på hjemmesiden for Starship Technologies. Lyder navnet som en science fiction-film, er det ikke desto mindre her, at Ahti Heinla og Skype-makkeren Janus Friis i de seneste to år har arbejdet på at revolutionere markedet for udbringning af pakker, dagligvarer og takeaway-mad.
I denne måned tages robotterne i brug i London, Düsseldorf og Bern i samarbejde med blandt andet Just Eat og den tyske Metro-kæde.
Mens selskaber som Amazon arbejder med at udvikle flyvende droner til samme formål, mener Friis og Heinla, at deres små selvkørende robotter er langt mere sikre.
Lærte at programmere af mor
Ahti Heinla er nærmest født med et computertastatur i skødet. Begge hans forældre arbejdede på det daværende sovjetiske Institut for Kypernetik i Tallinn, som siden har spillet en central rolle i den techklynge, der er skudt op i den estiske hovedstad.
Det var vel at mærke hans mor, der lærte ham at programmere som tiårig, mens hans far grillede ham i matematik. Han var 17 år, da han etablerede sit første firma med en gruppe andre programmører, deriblandt Jaan Tallinn og Priit Kasesalu, der siden også blev medstiftere af Skype. Som flere andre, der blev en del af Skype, mødtes de i gymnasiet.
Og det er der altså siden kommet stribevis af nystartede selskaber ud af. Alene i Skype-miljøet anslås det, at omkring 50 af de involverede siden har stiftet nye selskaber, omend ikke alle har været succesrige.
Udover at agere teknisk hjerne fungerer Ahti Heinla også som engelinvestor gennem Ambient Sound Investments, hvor nogle af de estiske Skype-folk parkerede de penge, de tjente på salget af Skype, først til Ebay og siden til Microsoft.
Når Ahti Heinla ikke brænder for teknologi, er han gerne at finde i nogle af verdens mest øde regioner iklædt vandrerstøvler og rygsæk.
»Jeg rejser, fordi det gør min verden større,« har han udtalt.
Men vejen fra din lokale pizzabar til din hoveddør vil han gøre mindre.