Fra rejseguide til kaptajn i konkursens skærgård

Da rejseselskabet Thomas Cook gik konkurs, var danske Spies i farezonen for at blive trukket med ned. Da havde Spies’ adm. direktør brugt flere år af sit liv i virksomheden end udenfor, og han måtte fortælle sine børn, at et noget andet liv kunne være på vej.

Adm. direktør i Spies Jan Vendelbo havde svært ved at udtrykke med ord, hvor lettet han var, da et salg af virksomheden kunne offentliggøres, og en konkurs dermed blev afværget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Natten mellem den 22. og 23. september i år faldt verdens ældste rejseselskab, Thomas Cook, ned i et finansielt sort hul, som truede med at suge enhver omkringliggende værdi med sig. Inklusive danske Spies.

»Det var både uvirkeligt og utroligt tungt. Det kunne jo reelt have endt med, at jeg måtte gå i Sø- og Handelsretten og erklære Spies konkurs. Jeg har aldrig prøvet noget lignende,« siger Jan Vendelbo som er adm. direktør for Spies.

Det har han været i omtrent syv år. Før det har han siddet i alskens forskellige direktørstillinger, og før det en masse andre stillinger længere nede i Spies-hierarkiet, som han blev en del af for næsten 35 år siden.

Den sidste krise?

»Jeg startede i Spies i 1985 som airguide. Det var en af Simon Spies' opfindelser, hvor man havde tre job og blev betalt for ét. Jeg mødte gæsterne i lufthavnen, skiftede uniform og fløj som steward til destinationen, hvor jeg var guide for gæsterne i en uge og så fløj hjem med dem igen,« siger Jan Vendelbo.

Derhjemme boede han sammen med cirka 70 andre airguides i køjesenge i Nyropsgade i indre København, hvor han i dagtimerne sad i butikken i stueetagen og solgte charterrejser.

Jan Vendelbo, adm. direktør i Spies

»Spies har været en meget stor del af mit voksne liv, og jeg har altid været med på godt og ondt.«


Med tiden steg Jan Vendelbo i graderne, og ud over at lønchecken voksede, så voksede Spies sig også ind i ham.

»Spies har været en meget stor del af mit voksne liv, og jeg har altid været med på godt og ondt. For der har også været nogle kriser gennem årene, men vi er altid kommet ud af dem,« siger han.

Men den her gang var det alvorligt. Derfor blev han før eller siden nødt til at forklare sine tre børn på henholdsvis 15, 20 og 23 år, at det var muligt, at det denne gang ikke ville gå godt. Det blev imidlertid mødt med en vis skepsis på hjemmefronten. For siden de blev født – og sågar langt længere tilbage end det – havde deres far jo været i Spies.

»Jeg tror slet ikke, de forstod, hvad der var i gang. De havde ikke fantasi til at forestille sig det. Jeg sagde til dem en aften, at det faktisk kunne være, at Spies gik konkurs, og at vi så ville få et lidt andet liv derefter. De troede dårligt på mig,« konstaterer han tørt.

Overlevelse

Ikke desto mindre var der altså en reel risiko for, at det traditionsrige rejseselskab ikke ville klare skærene, og da moderskibet gik ned, blev der kaldt alle mand på dæk hos Spies.

»Den første uge efter Thomas Cooks konkurs var ren overlevelse. Alle sad i krisegrupper både hjemme på kontorerne og på destinationerne ude i verden. Det var en kamp fra dag til dag, for at vi kunne blive ved med at operere,« siger Jan Vendelbo.

Da den første uge efter konkursen var overstået, kom der mere ro på dækket. Konkursforvalteren indså, at det nok var bedst, hvis firmaet kunne holde hovedet ovenvande. Den væsentligste opgave var at skaffe så mange penge som muligt til kreditorerne, og man kunne trods alt få en bedre pris for et fungerende firma end for et konkursbo.

Og så kom der en besked fra den norske hotelmagnat Petter Stordalen. En person, som i løbet af den seneste uge jævnligt er blevet sammenlignet med Simon Spies.

»Første gang, jeg synes, det så lyst ud, var, da vi begyndte at få konkrete bud, og da vi forstod, hvor stort et ønske det var for Petter Stordalen at købe os,« siger han.

Onsdag den 30. oktober blev det annonceret, at Petter Stordalen sammen med kapitalfondene Altor og TDR Capital havde købt den nordiske del af Thomas Cook, som består af Spies, Ving og Tjäreborg.