Fra på tirsdag mister op mod 300.000 danskere radiosignalet

Fra tirsdag begynder hundredtusinder af YouSee-kunder at opleve en tavs radio, men denne gang sker afbrydelsen med vilje. YouSee slukker for FM-signalet for at få mere plads på kabel-TV-nettet til internetforbindelser. De andre store TV-/radioleverandører ændrer ikke på noget lige nu.

Alle, der har en radio koblet til kabel-TV-nettets radiostik (markeret med »R«), vil nu kun få knas ud af højttalerne, når YouSee slukker for FM-signalet - ifølge YouSee-direktør Jacob Mortensen for at få mere plads til internetforbindelser i kabel-TV-nettet. Fotos: YouSee Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag morgen bliver der radiotavshed og knitren i højttalerne i tusinder af danske hjem, som stadig har en FM-radio stående og bruger den. Denne gang er det nemlig med vilje, at Danmarks største TV- og radioleverandør, YouSee, afbryder forbindelsen.

YouSee slukker nemlig nu - en måned efter den katastrofale og døgnlange TV-afbrydelse nytårsaften - for FM-radiosignalet, som hidtil er blevet transmitteret ud gennem kabel-TV-nettet til de 1,2 millioner husstande, som har abonnement hos YouSee. Men behovet for at bruge pladsen i kabel-TV-nettet anderledes gør, at YouSee slukker for FM-signalet, og dermed vil alle tilkoblede radioer ikke længere have forbindelse.

30.000 har fået en gratis stueantenne

Da YouSee i september fortalte om den forestående deadline, vurderede det TDC-ejede selskab, at omkring 300.000 danske hjem skal til at høre radio på en anden måde end den radio, som er koblet til kabel-TV-stikket. Hvis radioen ikke har sin egen antenne, må de fremover nøjes med at høre radio på deres fjernsyn, hvor 18 landsdækkende radiokanaler - heriblandt alle DRs - sendes ud, købe en DAB-antenneradio til 700-1.000 kroner eller bruge en stueantenne.

Og YouSee har - som et plaster på såret - netop tilbudt en gratis stueantenne til dem, der følte sig hårdest ramt. Det er ikke et kæmpe apparat nu om dage men en lille dims.

»Flere end 30.000 har indtil videre sagt ja tak til tilbuddet om, at de gratis kan få tilsendt en stueantenne. Jeg har en fornemmelse af, at mange har benyttet lejligheden til at opgradere til f.eks. en DAB-radio, men jeg har fuld forståelse for de kunder, der ønsker at beholde deres nuværende anlæg. Dem vil vi også gerne hjælpe,« siger Jacob Mortensen, der er direktør for YouSees bredbånd og TV.

Brug for pladsen

FM-signalet forsvinder i etaper over, først i Svendborg, Slagelse og Randers fra 31. januar, mens de sidste husstande slukkes om fem uger.

YouSee slukker for at få mere plads i sit net. Analoge signaler fylder nemlig meget i forhold til digitale signaler, hvilket også var årsagen til, at der i 2009 på landsplan blev slukket for det analoge TV-signal. De fleste TV-leverandører, heriblandt YouSee, valgte dog at fortsætte med sideløbende at sende en række TV-kanaler - færre og færre med tiden - ud analogt, så ingen blev hægtet af, indtil YouSee i februar 2016 helt slukkede for analogt TV.

Selv med bedre billedkvalitet og bedre lyd fylder en digital TV-kanal mindre end en analog, og tilsvarende er det på radioområdet. YouSee skal bruge pladsen til internetforbindelser i stedet. Her vokser trafikken nemlig eksplosivt, mens radiolytningen falder.

»Det har været en svær men nødvendig beslutning. Det gamle, analoge radiosignal sluger betydelig plads i nettet, og vi har brug for den plads til at opgradere bredbåndsnettet. Vi har en klar forventning om, at antallet af bredbåndskunder på kabelnettet vil vokse markant i de kommende år,« siger Jacob Mortensen fra YouSee.

Ingen ændringer nu hos Waoo og Stofa

YouSees beslutning får ikke umiddelbar betydning for de andre TV-leverandører.

»Vores løsning forbliver, som den er. Vi leverer radio på en hel række platforme, også via kabelnettet, sådan som YouSee hidtil har gjort. Det bliver vi ved med. Vi har ikke samme kapacitetsmæssige udfordringer som vores konkurrenter, så FM-signalet har ikke betydning for vores billedkvalitet eller internethastighed på samme måde, som vi heller ikke har problemer med at bibeholde det analoge TV-signal i vores net,« forklarer Jørgen Stensgaard, administrerende direktør for Danmarks fjerdestørste TV-leverandør, Waoo.

Waoo sender lige nu 26 FM-kanaler ud, og Waoo anslår, at omkring ti procent af kunderne bruger det analoge radiosignal.

Hos Danmarks næststørste TV-leverandør, det SE-/Sydenergi-ejede Stofa, sker der heller ingen ændringer nu.

»Vi har ikke truffet beslutning om, hvorvidt der skal ske ændringer i frekvensbåndene eller hvornår, men lige nu sker der ikke noget,« siger kommunikationschef hos SE, Jan Lyng Lauridsen.

FM-signalet forsvinder ikke fra Danmark

Der er ikke fastsat en dato for, hvornår FM-signalet i Danmark helt forsvinder. Norge begyndte efter megen debat at slukke for FM-båndet midt i januar og vil senest til nytår have slukket helt. Men i Danmark vil man stadig i mange år kunne høre radio analogt.

De nye radioer håndterer både FM og DAB, som er digitale radiosignaler. Stort set alle kanaler sendes ud i begge former, men en række af f.eks. DRs radiokanaler sendes udelukkende ud digitalt og kan dermed kun høres på en DAB-radio.

Politiet efterforsker fortsat YouSees nedbrud nytårsaften som et hackerangreb. Her var hele YouSees TV-net lagt ned i op mod et døgn på en af de helt store TV-aftener.