Fra oprydder til udvikler

Efter godt tre år med udsalg og oprydning i Finansiel Stabilitet udvikler og optimerer Solveig Rannje nu SEBs milliardporteføje.

Solveig Rannje er som ejendomsdirektør i SEB Pension ansvarlig for den omfattende renovering af det gamle Hafnia-hovdsæde i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem tre-et-halvt år værnede Solveig Rannje om skatteydernes penge ved at få så store værdier som muligt ud af de ejendomme, der var fulgt med, da statsselskabet Finansiel Stabilitet overtog godt et dusin nødstedte banker. Siden slutningen af 2012 har hun styret investeringer i mursten for syv mia. kr. på vegne af små 300.000 kunder i SEB Pension.

Og selv om opgaverne er meget forskellige, er hun glad for begge.

Arbejdet i Finansiel Stabilitet har hun før betegnet som »danmarkshistorie« over for Berlingske Business. Ved tidligere bankkriser blev de overtagne ejendomme nemlig hu-hej-vilde-dyr smidt ud på markedet, under denne krise er det foregået i god ro og orden.

Ejendomme fra Roskilde Bank, Amagerbanken og de andre er blevet optimeret og gradvis sat til salg til mere fornuftige priser. Indimellem skulle strandede byggeprojekter gøres færdige, og stille og roligt er porteføljen skrumpet – målet er stort set at have ryddet hylderne til nytår.

Det arbejde bliver dog ikke fuldført af Solveig Rannje, som for godt et år siden skiftede til SEB Pension – hun afløste Peter Mering, som var draget til Danica Pension.

I SEB er hun i fuld gang med at optimere en portefølje, hvor både SEBs tidligere og nuværende hovedsæde samt et par andre større ejendomme giver særlige udfordringer i et trægt marked som omtalt på side 4-5 i denne sektion.En af ejendommene er Amagerbankens gamle hovedsæde på Amagerbrogade. Det blev overtaget af SEB i et sale-and-lease-back-arrangement, da øbanken voksede kraftigt. Som bekendt gik det banken skidt, og Finansiel Stabilitet, Rannjes forrige arbejdsplads, overtog banken i 2011 og dermed lejemålet, der udløb nytårsaften 2013.

Færøske BankNordik købte de sunde dele af banken, fremlejede en del kvadratmeter og har indgået en aftale direkte med SEB om at blive mindst fem år i en del af bygningen. Til gengæld er Finansiel Stabilitet flyttet ud, efter et par års afvikling af den usunde del af Amagerbanken, og har efterladt en del tomme kvadratmeter.

Solveig Rannje er opvokset i den lille by Kramnitse på sydkysten af Lolland, blev HF-student i Nakskov og gik i gang med at uddanne sig som advokatsekretær i Nykøbing Falster.

Her fik hun smag for at arbejde med ejendomme, så hun begyndte at læse til ejendomsmægler, flyttede til hovedstaden og kastede sig ud i jurastudiet ved siden af fuldtidsarbejdet.

Studietiden endte som planlagt med et eksamensbevis og – knap så planlagt – med en ægtefælle.

Kort efter eksamen kom Solveig Rannje til PFA Pension, hvor hun avancerede gennem 15 år og sluttede som underdirektør i PFA Ejendomme.

Så fulgte tre år i Ejendomsinvest, blandt andet med at styre og optimere de mange udenlandske ejendomme, selskabet administrerede for investorer. Derefter kom hun i statens tjeneste og fik helt nye opgaver med hovedvægten på at afvikle og sælge, om end under ordnede forhold.

Med en udløbsdato på Finansiel Stabilitet var mulighederne i SEB velkomne, og her har bestyrelsen nikket til hendes bud på en justeret strategi. Hovedopgaverne er at forbedre, optimere og udvikle ejendommene, mens nogle få bygninger nok skal sælges fra, så investeringerne kan koncentreres om kontorer og om nye boligejendomme uden de strikse, gamle huslejeregler. Geografisk er SEB og Solveig Rannje lune på Storkøbenhavn, Aarhus og trekantsområdet.

Begynder i golf

Privat bor Solveig Rannje i Brønshøj, tæt på såvel storbyens liv som Utterslev Mose. Familien omfatter ægtemanden og den 19-årige datter, som overvejer at læse til arkitekt – måske inspireret af morens virke med at udvikle og investere i ejendomme.

Fritidsinteresserne blev for et par år siden udvidet med golf, og en stolt ejendomsdirektør fortæller, at handicappet næsten er halveret fra 54 til 28.