Fra London til New York på en time: Nu kommer den næste Concorde

Airbus har fået godkendt patent på et nyt fly, der kan flyve 4,5 gange hurtigere end lydens hastighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden kan det blive hurtigere at flyve tværs over at Atlanterhavet end at køre i bil fra København til Odense. Flyproducenten Airbus har nemlig fået godkendt en patentansøgning hos de amerikanske myndigheder på et fly, der kan flyve 4,5 gange hurtigere end lydens hastighed.

Dermed bliver det muligt at flyve fra London til New York på en time eller fra San Francisco til Tokyo på tre timer. Til sammenligning tog det det nu pensionerede Concorde-fly 3,5 time at krydse Atlanterhavet, mens almindelige jetfly i dag bruger 6-8 timer på turen.

Det nye fly får ifølge patentansøgningen et noget utraditionelt udseende med en stor vinge ovenpå kroppen og tre forskellige typer motorer. Et sæt jetmotorer og en raketmotor får flyet i luften fra landingsbanen, hvorefter det letter lodret som en rumraket mod crusinghøjden på 100.000 fods højde. Jetmotorerne trækkes ind i skroget, når flyet kommer op i fart, hvorefter raketmotoren tager flyet den sidste del.

Når flyet er kommet langt nok op, forsvinder raketmotoren også ind i skroget, hvorefter såkaldte »ramjets« får flyet op på topfarten på omkring 4.800 km/t.

Ud over en passagererversion har Airbus også planer om en variant indrettet til militær transport eller til lynhurtige angreb med elektromagnetiske våben. Airbus anfører i patentansøgningen, at flyvehøjden gør flyet stort set urørligt for konventionelle antiluftværn.

Airbus har registreret patent på et fly, der kan flyve fra Paris til San Francisco på blot tre timer. Fold sammen
Læs mere